Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγκατάθεση στην αντιλαϊκή μεταρρύθμιση

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες του συνεδρίου με θέμα τη νέα διοικητική αλλαγή με το όνομα «Καλλικράτης»

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του συνεδρίου

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του συνεδρίου
Ομόφωνα οι προσκείμενοι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αιρετοί, επιβεβαίωσαν τη συναίνεσή τους στον «Καλλικράτη» - όπως ονομάστηκε η αρχιτεκτονική της δημιουργίας ισχυρών μηχανισμών που θα είναι ικανοί να ασκήσουν αποτελεσματικότερα τις αντιλαϊκές πολιτικές - κλείνοντας με κοινό ψήφισμα τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Είχε προηγηθεί έντονη διαμάχη των αιρετών της ΝΔ για το αν θα σταθούν αρνητικά στη μεταρρύθμιση ή όχι, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλο, ως επικεφαλής της «σημαίας του όχι» να αναθεωρεί προς χάριν της ενότητας και να καλεί από το βήμα του συνεδρίου να υπερψηφιστεί ομόφωνα το κείμενο του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Ενα κείμενο που συμφωνεί με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς παραπέρα θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος - ζητείται μάλιστα βελτίωση των σχέσεων των δήμων με το υπόλοιπο διοικητικό σύστημα στην κατεύθυνση της συνέργειας και του συντονισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΕΔΚΕ δήλωσε παρούσα στο διάλογο για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, ζητώντας από την κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου να καταθέσει τις τελικές της προτάσεις για τη χωροθέτηση των νέων δήμων, τις αρμοδιότητες, την οργάνωση και το οικονομικό πλαίσιο. Ζητά επίσης να καταβληθούν οι οφειλές (σ. σ. ένα μέρος αυτών) της κυβέρνησης προς τους δήμους.

Αν αυτά δεν γίνουν, «απείλησε» ο Ν. Κακλαμάνης, θα πάμε σε έκτακτο συνέδριο και «δε θα είναι προς καλό», όπως είπε, διευκρινίζοντας ότι η παράταξή του σε μια τέτοια περίπτωση, δε θα «πάει παρακάτω». «Δίνουμε πορτοκαλί φως στην κυβέρνηση», συμπλήρωσε. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, Απ. Κοιμήσης, είπε: «βασική μας πρόθεση είναι να έχουμε μια δημιουργική συμβολή στη σύνταξη των νόμων» που θα συνοδεύουν τον «Καλλικράτη» και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την παράταξη του ΣΥΝ ότι κατέθεσε ξεχωριστό ψήφισμα για πολιτικούς λόγους, καθώς δεν διαφοροποιείται από αυτό που εγκρίθηκε.

Με το ψήφισμα του συνεδρίου επικυρώνεται η σύμπλευση κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης στη συγκρότηση ισχυρών διοικητικών μηχανισμών που θα υλοποιούν κρατικές πολιτικές. Τίθενται δέκα όροι για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, όπως: Η διοικητική συνένωση να γίνει με συμφωνημένα αντικειμενικά κριτήρια. Οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίζονται από το σύνολο των ψηφοφόρων του νέου δήμου και να εκλέγονται με ποσόστωση ανάλογη με τον πληθυσμό του κάθε συνενούμενου δήμου, με καθιέρωση ελάχιστης εκπροσώπησης τριών συμβούλων από κάθε δήμο. Να συγκεκριμενοποιηθούν οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν. Να διασφαλιστούν οικονομικοί πόροι και φορολογική αποκέντρωση. Να υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο της ΤΑ που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους.

Το συνέδριο κατά πλειοψηφία ενέκρινε ψήφισμα της παράταξης της ΝΔ με το οποίο δηλώνεται η αντίθεση στην αιφνιδιαστική παραχώρηση ψήφου στους μετανάστες και ζητείται να δοθούν πλήρη δικαιώματα στους ομογενείς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαφωνίες για μικροπολιτικούς λόγους (2010-05-28 00:00:00.0)
Ψήφισμα καταδίκης της αντιδραστικής διοικητικής μεταρρύθμισης (2010-05-05 00:00:00.0)
Συναίνεση στον «Καλλικράτη» με επιμέρους διαφοροποιήσεις (2010-05-04 00:00:00.0)
Συμφωνεί με την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση (2010-01-14 00:00:00.0)
Μέσα στο καλοκαίρι η πρόταση ΚΕΔΚΕ - κυβέρνησης (2008-05-30 00:00:00.0)
Επικύρωσε τις εξαγγελίες του υπουργείου Εσωτερικών (2000-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ