Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Τα αιτήματά τους για πλήρεις αποζημιώσεις, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αναπλήρωση εισοδήματος, αποκατάσταση υποδομών αντιμετωπίζονται με αδιαφορία από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ακόμα πληρώνουν τις καταστροφές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη οι κάτοικοι της περιοχής

Eurokinissi

Ακόμα πληρώνουν τις καταστροφές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη οι κάτοικοι της περιοχής
Ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» για τους κατοίκους στο Μπούρτζι Ευβοίας που εξακολουθούν να βλέπουν το Λήλαντα ποταμό να είναι έτοιμος να προκαλέσει νέες καταστροφές, ενώ ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις τεράστιες ζημιές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη.

Η συζήτηση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, με τους κατοίκους της περιοχής, πριν από μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή, ανέδειξε όσα έλεγε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της καταστροφής. Πως οι ευθύνες είναι διαχρονικές, αφού τόσο επί κυβέρνησης ΝΔ όσο και επί των «περίφημων» 100 πρώτων ημερών του ΠΑΣΟΚ, κανένα ουσιαστικό έργο δεν έγινε προκειμένου να μην υπάρχουν οι κίνδυνοι για πλημμύρες στο νομό. Πως ακόμα και σήμερα, δεν έχει αποζημιωθεί κανείς για την περιουσία που έχασε και για το εισόδημα που απώλεσε από την κρατική αδιαφορία.

Ο Γ. Μαρίνος τόνισε πως οι απαιτήσεις των κατοίκων πρέπει να κινηθούν σε τέσσερις βασικούς άξονες: Να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν (όπως τις οικοσκευές, τα αυτοκίνητα, τα εργαλεία τους κ.ά.) χωρίς προϋποθέσεις, να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα, κυρίως για την αγροτική παραγωγή και για όσο χρονικό διάστημα αυτό απαιτείται.

Τα όσα κατήγγειλαν οι κάτοικοι του Μπουρτζίου, αλλά και την ανησυχία τους και την αγανάκτησή τους μετέφερε ο Γ. Μαρίνος στο δήμαρχο Ληλαντίων Χρήστο Καρυστινό, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε πως τα χρήματα που πήραν από την κυβέρνηση ήταν ελάχιστα μπροστά σε αυτά που χρειάζονται για να επιλυθούν τα προβλήματα. Πολλά από τα έργα, μάλιστα, έμειναν στη μέση λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά και μέσων του δήμου. Επίσης, ανέφερε πως μετά τις πρώτες μέρες από τις πλημμύρες δεν εμφανίστηκε ξανά κανένας αρμόδιος παράγοντας από την κρατική εξουσία.

Από την πλευρά του, ο Γ. Μαρίνος υπογράμμισε πως πρέπει να γίνουν αμέσως τα έργα στο Λήλαντα ποταμό για να προστατευτεί η περιοχή. Σχετικά με τις αποζημιώσεις είπε πως «δεν πρόκειται να παραιτηθούμε, όπως δεν έχουμε παραιτηθεί ακόμα από την απαίτησή μας για πλήρεις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά. Μαζί πρέπει να δούμε τα ζητήματα της διεκδίκησης της αποζημίωσης στο 100% της ζημιάς». «Χρήματα υπάρχουν, τόνισε συγκεκριμένα. Εχουν πάει στους εφοπλιστές, στους βιομήχανους, στις τράπεζες. Στους μόνους που δεν πάνε είναι οι λαϊκές οικογένειες που έχουν χτυπηθεί από τις καταστροφές. Και οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν με φορολογία τις αποκαταστάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ