Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Εκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από τη συγκυβέρνηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, έδωσαν και επίσημα χτες οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονταν από το χώρο της ΕΔΕΚ (Συγκοινωνιών και Εργων, Νίκος Νικολαΐδης και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Μιχάλης Πολυνείκης), μετά την απόφαση της ΚΕ του κόμματός τους να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση, το βράδυ της Δευτέρας.

Στη σχετική της ανακοίνωση, η ΕΔΕΚ ισχυρίζεται ότι «ο Πρόεδρος ακύρωσε στην πράξη τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, προχώρησε στην έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων χωρίς να υπάρχει κατάλληλο έδαφος». Γίνεται ακόμα λόγος για «απαράδεκτες παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις».

Ο Δ. Χριστόφιας, από την πλευρά του, χαρακτήρισε χτες την απόφαση της ΕΔΕΚ για αποχώρηση «αναμενόμενη», καθώς, όπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης λειτουργούσε σαν αντιπολίτευση, τόσο στο Κυπριακό, όσο και σε πολλά ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Αναφερόμενος στις διαφορές επί του Κυπριακού, που επικαλείται η ΕΔΕΚ, ο Κύπριος Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι αυτές υπάρχουν, όχι όμως στο βαθμό που παρουσιάζονται δημόσια.

Ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι «η πολιτική μας έχει θωρακίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά στην ουσία του Κυπριακού, αλλά και σε ό,τι αφορά στη διαδικασία και τους χειρισμούς. Είναι γι' αυτό που η επιλογή της ηγεσίας της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ειδικά αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, μου προκαλεί θλίψη και ερωτηματικά», δεδομένου ότι «τέτοιες πράξεις δυσχεραίνουν τη σκληρή και επίπονη προσπάθεια για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».

Ο Κύπριος Πρόεδρος ζήτησε ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο στις δύσκολες στιγμές για το Κυπριακό και τόνισε ότι η ευθύνη για την επίτευξή της ανήκει σε όλους, καλώντας και τις υπόλοιπες δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους στα προβλήματα που εμφανίζονται στο εσωτερικό μέτωπο και να μην τα μεταβιβάζουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την ευκαιρία για επίθεση στην κυβέρνηση άδραξε ο ΔΗΣΥ, που, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι «είναι επιτέλους η ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το ΑΚΕΛ να συμπεριφερθούν ανάλογα και να συνειδητοποιήσουν ότι η διαφορετική άποψη και η έκφραση κριτικής δεν πρέπει να ταυτίζεται με υπηρέτηση σκοπιμοτήτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ