Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ασφαλιστικό και λαϊκό εισόδημα στην καρμανιόλα

Οι επιμέρους αντιδραστικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στα προωθούμενα νομοσχέδια εξειδικεύτηκαν στο χτεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο

Η σημερινή απεργία πρέπει να στείλει ξεκάθαρο το μήνυμα της πανεργατικής αντεπίθεσης, μπροστά στη νέα αντιασφαλιστική επιδρομή
Η σημερινή απεργία πρέπει να στείλει ξεκάθαρο το μήνυμα της πανεργατικής αντεπίθεσης, μπροστά στη νέα αντιασφαλιστική επιδρομή
Οι τελευταίες λεπτομέρειες της αντιλαϊκής επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα και το λαϊκό εισόδημα, με περικοπές στους μισθούς και νέα φοροαφαίμαξη, καθορίστηκαν χτες, κατά τη διάρκεια του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την εισοδηματική πολιτική και το φορολογικό. Το ίδιο είχε κάνει νωρίς το πρωί για τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος, ο οποίος συμμετείχε στο άτυπο υπουργικό (οι σχετικές ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού στη σελίδα 11 του σημερινού «Ρ»).

Παρά το γεγονός ότι το φορολογικό και δημοσιονομικό πακέτο σχεδιάζονταν να παρουσιαστεί μέχρι την Τετάρτη, η κυβέρνηση επέλεξε παραμονή της μεγάλης απεργίας να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των σκληρών ταξικών μέτρων, με στόχο να δείξει ότι θα κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ρόλο στην κυβερνητική «εγρήγορση» έπαιξε και η παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μετά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν χτες ότι υπήρξαν εισηγήσεις για την ενεργοποίηση εφεδρικών σεναρίων, που προβλέπουν η δεδομένη σκληρή ταξική λιτότητα και η μείωση των μισθών να επεκταθεί το 2011, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο και σαρωτικό χαρακτήρα των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση. Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική και μια βδομάδα αργότερα το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα, εξάλλου, με συνεργάτες του πρωθυπουργού, στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και το «περιτύλιγμα» για την προώθηση των μέτρων. Στη βάση αυτών των σχεδιασμών, η κυβέρνηση θα εντείνει τα αντιδραστικά και αταξικά κελεύσματα περί «εθνικής συστράτευσης» και «πατριωτικού καθήκοντος», σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει την ταξική πολιτική της υπέρ του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ