Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πώς είδε ο Τύπος την απεργία

Να μειώσει τη σημασία και την επιτυχία της μεγάλης πανεργατικής απεργίας προσπάθησε ο αστικός Τύπος

Η επιτυχία κι η δυναμική της απεργίας ανάγκασαν τα αστικά ΜΜΕ να ψάχνουν τρόπους να τη μειώσουν (φωτ. από την απεργιακή πορεία στην Κέρκυρα)
Η επιτυχία κι η δυναμική της απεργίας ανάγκασαν τα αστικά ΜΜΕ να ψάχνουν τρόπους να τη μειώσουν (φωτ. από την απεργιακή πορεία στην Κέρκυρα)
Να εξαφανίσει την επιτυχία της μεγάλης απεργίας και τα αιτήματα με τα οποία δεκάδες χιλιάδες λαού διαδήλωσαν όχι για να ζητιανέψουν ψίχουλα αλλά για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους επιδίωξε ο αστικός Τύπος. Κάτι αναμενόμενο, αφού στην ίδια κατεύθυνση και όλο το διάστημα πριν από τις κινητοποιήσεις προσπαθούσε να στρέψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων μακριά από την κυβέρνηση και την ΕΕ που πρωτοστατούν στην αντιλαϊκή λαίλαπα.

Ετσι η «Καθημερινή» εντόπισε - σε ανάλυση της Κατερίνας Σώκου - την «απεργία των ολίγων». Προσπαθώντας να συκοφαντήσει τους εργατικούς αγώνες αναφερόταν σε δημοσίευμα του Economist που επισήμαινε πως «πάρα πολλοί από όσους βρίσκονται στους δρόμους της Ευρώπης δεν μπορούν να χάσουν τη δουλειά τους, "γεγονός που τους καθιστά μια προνομιούχο μειοψηφία εν μέσω μιας άσχημης κρίσης"».

Με τον τίλο «οι άνθρωποι πάνω από τις αγορές» επέλεξε να αποτυπώσει τον προσανατολισμό της απεργίας στο δημοσίευμά του το «Εθνος».

Με τη σειρά της, η «Ελευθεροτυπία» είδε ότι οι εργάτες στράφηκαν «εναντίον της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών», ενώ εκτίμησε ότι «έστειλαν μήνυμα και προς την κυβέρνηση "να μην ευθυγραμμιστεί με τις αγορές και να ακολουθήσει ένα αναπτυξιακό μοντέλο"». Το ότι έσπευσε να ταυτίσει τα μηνύματα των εργαζομένων με το κάλεσμα που απηύθυναν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες για υποταγή εξηγεί βέβαια και τη χολή που έβγαλε εναντίον των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ, δηλαδή των συγκεντρώσεων που πλημμύρισαν από κόσμο που γύρισε την πλάτη του στους ξεπουλημένους της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και διαδήλωσε για το δικό του συμφέρον. Γι' αυτό μίλησε για το ΠΑΜΕ που «επιμένει σε ξεχωριστή συγκέντρωση (στην Ομόνοια με την παρουσία της Αλ. Παπαρήγα προχτές) επειδή το πλαίσιο της ΓΣΕΕ δεν ταυτίζεται με το πρόγραμμα του ΚΚΕ»! Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που η «Ε» δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία και τη θλίψη της για την εγκατάλειψη και απομόνωση των εργατοπατέρων...

Πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την αυξημένη συμμετοχή του κόσμου, αλλά οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ περνούν στα ψιλά, για να προβληθεί το κάλεσμα ταξικής συναίνεσης της ΓΣΕΕ και της ΣΕΣ. Αντίστοιχα, αρκετά ΜΜΕ σπεύδουν να σπιλώσουν την απεργία αξιοποιώντας το στημένο κλεφτοπόλεμο. Οπως η «Βραδυνή» της οποίας το ρεπορτάζ είχε τον τίτλο: «δεκάδες οι τραυματίες αστυνομικοί και οι διαδηλωτές». Ενώ και η «Αυγή» δεν αναφέρθηκε στα συλλαλητήρια που οργάνωσε το ΠΑΜΕ σε 70 πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ