Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Εγκαταλείπονται πλήρως στην τύχη τους

Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε το νόμο 3816/2010 που προβλέπει αποζημίωση με ευθύνη του κράτους

Κατ' εντολή των εφοπλιστών, το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με ευθύνη προσωπικά της υπουργού Λ. Κατσέλη, αρνείται να εφαρμόσει το νόμο 3816/2010 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 26 Γενάρη και αφορά στην καταβολή των δεδουλευμένων σε ναυτεργάτες που εγκαταλείπονται από τους εφοπλιστές στην ελληνική επικράτεια.

Ενα μήνα μετά τη δημοσίευση του νόμου, οι εγκαταλειμμένοι ναυτεργάτες 9 πλοίων, δεν έχουν πάρει δεκάρα και όχι μόνο αυτό. Χτες το πρωί, σε παρέμβαση που έγινε από τους ναυτεργάτες των 9 πλοίων, με πρωτοβουλία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στο ΥΠΟΙΑΝ, στο αίτημά τους να εφαρμοστεί ο νόμος και να πάρουν τα λεφτά τους, εισέπραξαν ως απάντηση ότι για να ενεργοποιηθεί ο νόμος χρειάζεται υπουργική απόφαση της Λ. Κατσέλη, η οποία δεν έχει εκδοθεί.

Συγκεκριμένα, οι ναυτεργάτες συναντήθηκαν με το διευθυντή της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας του ΥΠΟΙΑΝ, ο οποίος και τους ανέφερε ότι ετοιμάζεται σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του νόμου. Εξίσου ανησυχητικό για τα όσα σχεδιάζονται στο ΥΠΟΙΑΝ, ήταν ότι όταν οι ναυτεργάτες απαίτησαν να τους δοθεί αντίγραφο του σχεδίου της απόφασης αυτής, ο διευθυντής το αρνήθηκε με γελοία επιχειρήματα.

Σε δελτίο Τύπου - καταγγελία που εξέδωσαν ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ τονίζουν: «Καταγγέλλουμε την υπονομευτική στάση του ΥΠΟΙΑΝ, των εφοπλιστών και τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ που παρακολουθεί τις αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των εγκαταλειμμένων, απλήρωτων ναυτεργατών. Η αντιναυτεργατική στάση του ΥΠΟΙΑΝ, των εφοπλιστών, διογκώνει τις οφειλές σε ναυτεργάτες και στο ΝΑΤ, με το μη κλείσιμο του ναυτολογίων όπως προβλέπει ο νόμος 3816/2010».

Τα σωματεία απαιτούν την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας, την καταβολή των δεδουλευμένων στα εγκαταλειμμένα πληρώματα και κάνουν σαφές ότι: «Δε θα ανεχτούμε τυχόν υπουργική απόφαση που θα ανατρέπει το περιεχόμενο του ν. 3816/2010 σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών». Καλούν τους ναυτεργάτες να συνεχίσουν τον αγώνα, «να ενισχύουν την ταξική πάλη, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, των πολιτικών - συνδικαλιστικών εκπροσώπων του, να ανοίξει ο δρόμος για μια φιλολαϊκή πολιτική προς όφελος των συμφερόντων της λαϊκής οικογένειας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τσεπώνουν επιδοτήσεις ενώ «βουλιάζουν» το ΝΑΤ (2012-07-04 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Ναυτιλίας (2010-04-01 00:00:00.0)
Δυναμικές παρεμβάσεις άνεργων ναυτεργατών (2010-03-31 00:00:00.0)
Απέσπασαν δέσμευση για τα δεδουλευμένα τους (2010-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ