Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτιμήσεις για το δανεισμό και στο βάθος νέα μέτρα

Εν αμφιβόλω τίθεται η αποτελεσματικότητα του «μηχανισμού στήριξης» της ΕΕ και προκρίνεται η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Την ανάγκη του κεφαλαίου να συνεχιστεί και να ενταθεί η πολιτική της λιτότητας και των αντιλαϊκών μέτρων, αναδεικνύουν οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ασκώντας εκβιασμό στο λαό να γίνει συνεργός στο πετσόκομμα των δικαιωμάτων του, στο όνομα του φθηνότερου δανεισμού για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Ο Κρις Πράις, στέλεχος του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, «Fitch», μιλώντας στο «Reuters», υποστήριξε ότι είναι πιθανό να μη διατηρηθούν ως το τέλος του έτους οι αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, καθώς αναμένεται ότι η χώρα θα πιάσει φέτος τους στόχους της για μείωση του ελλείμματος. Δηλαδή, ευθέως ξεκαθαρίζει πως όσο προωθούνται και εφαρμόζονται τα αντιλαϊκά μέτρα, τόσο θα βελτιώνεται και το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα.

Σημείωσε επίσης ότι «η ανακοίνωση της ΕΕ ήταν θετική για το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας (...) ωστόσο οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές, λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τη μεσοπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και της συνεχιζόμενης έλλειψης σαφήνειας όσον αφορά τη στρατηγική χρηματοδότησης των δημοσιονομικών».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιόζεφ Μάκουτς, επανέλαβε ότι «το ίδιο το σχέδιο στήριξης θεωρείται μόνο ως ύστατη λύση. Ούτε η ΕΚΤ, ούτε η Ελλάδα αναμένουν ότι το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί».

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις και συμφέροντα

Διαφορετική είναι η εκτίμηση των «Financial Times Deutschland», όπου σημειώνεται πως «παρά το ιστορικό βήμα της συμφωνίας για ευρωβοήθεια, οι επενδυτές απαιτούν ακόμη περίπου το διπλάσιο επιτόκιο από τα ελληνικά ομόλογα σε σχέση με τα γερμανικά (...) Οποιος πίστευε ότι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα λύσει τα προβλήματα της αναχρηματοδότησης του χρέους στην Ελλάδα, διαπίστωσε χθες (σ.σ προχθές) το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, η άποψη των επενδυτών άλλαξε ελάχιστα, διότι η τυπική έγκριση του πακέτου βοήθειας σε εσχάτη ανάγκη από τη σύνοδο κορυφής ήταν αναμενόμενη, αλλιώς τα ασφάλιστρα επικινδυνότητας θα ήταν χθες τουλάχιστον υψηλότερα».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι «τα spreads, η κερδοσκοπία και τα επιτόκια έπεσαν» μετά την υιοθέτηση του μηχανισμού στήριξης που αποφάσισε η ΕΕ την περασμένη βδομάδα και επέρριψε την ευθύνη της κρίσης στους κερδοσκόπους που «έβαλαν στο μάτι» το ευρώ, σημειώνοντας: «Οταν επιτέθηκαν στην Ελλάδα δεν ήταν η Ελλάδα που δέχτηκε την επίθεση, αλλά το ευρώ».

Ακόμα, επανέλαβε τη στοχευμένη προπαγάνδα περί ρύθμισης των αγορών και κανονισμών στον καπιταλισμό, λέγοντας: «Δεν αποδεχόμαστε έναν καπιταλισμό χωρίς κανόνες, χωρίς ρύθμιση». Στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να καταλάβει ο μεγάλος αμερικανικός λαός ότι η απουσία κανόνων σκοτώνει την ελευθερία» και διευκρίνισε ότι θα θέσει το θέμα στη σημερινή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα.

Υπέρ της μετατροπής της ΕΕ σε ομοσπονδία τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit» η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Επιστολή στο «G 20»

Την ίδια στιγμή, με επιστολή τους, πέντε ηγέτες χωρών - μελών του «G 20» (ΗΠΑ, Γαλλία, Ν. Κορέα, Μ. Βρετανία και Καναδάς) καλούν τους ομολόγους τους να συντονίσουν τις οικονομικές πολιτικές τους, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις που έχουν πάρει στις προηγούμενες Συνόδους, καθώς «η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει εύθραυστη». Την επιστολή φέρεται να χαιρετίζει η Κομισιόν.

Σε συνέχεια της απόφασης της τελευταίας συνόδου στο Πίτσμπουργκ καθώς και της προηγούμενης στην Ουάσιγκτον, οι ηγέτες των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών κρατών έρχονται να ενισχύσουν τις αυταπάτες ότι δήθεν μπορούν να παρθούν διαχειριστικά μέτρα κατά της οικονομικής κρίσης, για να αποσπάσουν τη συναίνεση και την ανοχή των λαών στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται παγκόσμια.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται ότι «η σημερινή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει εύθραυστη» και τονίζεται ότι δε θα πρέπει να γίνει «βήμα πίσω» από τις δεσμεύσεις για ανάπτυξη ισχυρών παγκόσμιων κανόνων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα μέχρι το τέλος του χρόνου, ισχυροποίηση της υποδομής των σημαντικών οικονομικών αγορών για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά τους, δημιουργία ενός πλαισίου για διευθέτηση διασυνοριακών ψηφισμάτων για «σημαντικούς οικονομικούς οργανισμούς» κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρέχει το «εποικοδομητικό» παζάρι με την Τουρκία σε όλα τα μήκη και πλάτη (2020-10-01 00:00:00.0)
Κυνικοί αλλά αποκαλυπτικοί (2017-03-28 00:00:00.0)
Αφοβα ο λαός να σημάνει αντεπίθεση (2011-09-15 00:00:00.0)
Βρετανικό «κανόνι» με αντίκτυπο στην Ελλάδα (2010-07-20 00:00:00.0)
Ο «μηχανισμός στήριξης» όχημα για επιπλέον ανατροπές (2010-03-31 00:00:00.0)
Αλληλοδιαπλοκή συμφερόντων (2010-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ