Σάββατο 24 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λάδι στη φωτιά

Νέο λάδι στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για το Κοσσυφοπέδιο συνιστά η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία θεωρείται πως δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο η κήρυξη της μονομερούς ανεξαρτησίας από το προτεκτοράτο το 2008.

Το δικαστήριο, που και σ' αυτή την περίπτωση έπαιξε επάξια το ρόλο του εξυπηρετητή των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, δεν απάντησε βέβαια επί της ουσίας στο αίτημα που του υπέβαλε πριν δύο χρόνια η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δεν απάντησε, δηλαδή, εάν παραβιάζονται η Χάρτα του ΟΗΕ και άλλες διεθνείς συμβάσεις από τις μονομερείς κινήσεις ανεξαρτησίας, αλλά εάν το διεθνές δίκαιο... απαγορεύει ή όχι την κήρυξη ανεξαρτησίας! Κοντολογίς, η πλειοψηφία των δικαστών προτίμησε να τυρβάζει περί άλλα και να παίξει τα γνωστά νομικίστικα παιχνίδια με τις λέξεις, ασχολούμενη με τεχνικά ζητήματα ήσσονος σημασίας.

Δεν είναι βέβαια ούτε πρωτοφανής ούτε ανεξήγητη η στάση του Δικαστηρίου της Χάγης. Χρόνια τώρα έχει πάψει να υπηρετεί τα συμφέροντα των λαών της υφηλίου και το λεγόμενο διεθνές δίκαιο που υπήρχε μέχρι την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης και των Λαϊκών Δημοκρατιών. Ως επί το πλείστον τα θεσμικά όργανα του αποκαλούμενου «διεθνούς δικαίου» παίζουν το ρόλο του φύλλου συκής ή «νομιμοποιούν» τις εκάστοτε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξαπολύουν οι αστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ...

Πράγμα που έγινε σαφώς και στην περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και του Κοσσυφοπεδίου, που αφού διαμελίστηκαν και αιματοκυλίστηκαν από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τώρα δέχονται και τα ραπίσματα από τις νομιμοποιητικές αποφάσεις των «διεθνών» δικαστικών θεσμικών οργάνων.

Από την άλλη, η απόφαση της Χάγης, μολονότι γνωμοδοτική, είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει ένα πολύ σοβαρό νομικό προηγούμενο, καθώς θα φουντώσει τις φιλοδοξίες παλιών και νέων αυτονομιστικών κινημάτων, που με την ιμπεριαλιστική υποδαύλιση θα δυναμιτίζουν πολλές εστίες έντασης, με επικίνδυνες επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών, προκειμένου να ευοδώνονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Κι αυτή τη φορά, το πρόσχημα θα είναι η «προστασία των μειονοτήτων», όπως ήταν τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των Κοσσοβάρων κατά τη βρώμικη επέμβαση του 1999 από ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ σε βάρος της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

Η απόφαση αυτή αποτελεί προειδοποίηση και για τον ελληνικό λαό, που βλέπει τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων να επαφίενται στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στο Δικαστήριο της Χάγης. Σε κάθε περίπτωση, οι λαοί δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ούτε για «διεθνείς θεσμούς» ούτε για τη δήθεν «παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση» του καπιταλισμού. Μόνη ελπίδα είναι η σταθερή και μαζική αντιιμπεριαλιστική πάλη και το κοινό μέτωπο των λαών κατά του ιμπεριαλισμού και των ενώσεών του, υπέρ της ανατροπής του καπιταλισμού και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ