Σάββατο 31 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Ψηφίστηκε το χτύπημα της πολιτικής λαϊκής πάλης

Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να απευθύνεται στο λαό για οικονομική ενίσχυση

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την πολιτική και εκλογική του δράση «με τα κουπόνια στην τσέπη» και η ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις βαρύνει όσους επιλέγουν να ανοίξουν πόλεμο μαζί του, ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις δαπάνες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χτες από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρήθηκε για μία ακόμη φορά να παρουσιαστεί η προσπάθεια περιστολής της δράσης του ΚΚΕ ως μέτρο εξυγίανσης της πολιτικής ζωής.

«Η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο υπουργός κ. Ραγκούσης με δογματικότατο τρόπο επιμένουν και ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου, ανοίγουν τον πόλεμο με το ΚΚΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας ότι «εμείς θα συνεχίσουμε με τα κουπόνια, εμείς δεν είμαστε υποκριτές. Ανοιχτά, καθαρά, θα ενισχύσουμε τους συνδυασμούς ως ΚΚΕ τους οποίους θα υποστηρίξουμε. Θα απευθυνθούμε ανοιχτά στους εργαζόμενους, όπως πάντα, με τα κουπόνια. Στην τσέπη μας έχουμε πάντα κουπόνια και απευθυνόμαστε παντού. Λοιπόν, θα απευθυνθούμε στους εργαζόμενους, στους εργάτες, στους ανέργους. Ενα ευρώ άμα δώσει ένας άνεργος για το ΚΚΕ, είναι σημαντική οικονομική πολιτική συμβολή σ' αυτόν τον αγώνα». Παράλληλα ξεκαθάρισε προς την κυβέρνηση ότι «εσείς αποφασίζετε, εσείς διορίζετε τις ελεγκτικές επιτροπές, εσείς έχετε την ευθύνη, αναλάβετέ την».

Ο Σπύρος Χαλβατζής αναφέρθηκε και στην ...«ευρωπαϊκή» διάσταση του φαινομένου. Επικαλούμενος κυβερνητικά επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασκεί κριτική στην Ελλάδα για τα ανώνυμα κουπόνια, επισήμανε ότι «είναι τιμητικό για εμάς, που αυτό το αντικομμουνιστικό Συμβούλιο ασχολείται με τα κουπόνια του ΚΚΕ. Και ασχολείται όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά. Αυτό που θέλουν είναι να στραγγαλίσουν οικονομικά το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας». Συνολικά επισήμανε πως «όλη η φιλολογία για την προσπάθεια που δήθεν κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του "μαύρου" πολιτικού χρήματος είναι υποκριτική. Και είναι υποκριτική γιατί βλέπει το "μαύρο" πολιτικό χρήμα κυρίως στα κουπόνια του ΚΚΕ». Τέλος όσον αφορά την προβολή από τα Μέσα Ενημέρωσης των υποψηφίων επισήμανε ότι «υπάρχει μία υπερπροβολή των εκάστοτε κυβερνητικών παραγόντων, υπουργών, βουλευτών, κυβερνητικών αξιωματούχων. Τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες το χρόνο για τέσσερα χρόνια! Και αυτήν την υπερπροβολή θα την ανταγωνιστεί, θα τη συναγωνιστεί ένας άλλος υποψήφιος, γνωστός ή λιγότερο γνωστός, με τις δύο ή τρεις παρουσιάσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης! Είναι ή δεν είναι υποκρισία; Συνεντεύξεις επί συνεντεύξεων, επί παντός του επιστητού! Και όλα, βεβαίως, γιατί θέλουν να προβάλουν την αστική αντίληψη, την αστική ιδεολογία».

Ενοχλεί η ανοιχτή πολιτική δράση του ΚΚΕ

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, επανέλαβε τα επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία η κατάργηση της ανωνυμίας στα κουπόνια ενίσχυσης των συνδυασμών είναι προϋπόθεση διαφάνειας, ενώ με προφανή στόχο επανέλαβε ότι σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί ο νόμος, επαφίεται η εφαρμογή του σε ανεξάρτητη αρχή. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «η Επιτροπή (σ.σ. που θεσμοθετείται με το νέο νόμο) θα μπορεί να επιβάλει κυρώσεις άμεσα εκτελεστέες χωρίς την παρεμβολή άλλου οργάνου, που θα επιχειρούσε να αλλοιώσει είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση τις αποφάσεις αυτής της Επιτροπής».

Καθ' όλα υποκριτικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου προσπάθησε να στηρίξει με «τρικ» τις κυβερνητικές θέσεις υπέρ της καταγραφής των στοιχείων όσων ενισχύουν το ΚΚΕ, λέγοντας πως «ο πολίτης να δηλώνει το φρόνημά του, την πεποίθησή του» με αναφορές και στους αντιδικτατορικούς αγώνες, προσθέτοντας ότι «αυτή η περηφάνια του φρονήματος δεν μπορεί να θεωρείται ενοχική όταν απαιτείται και στη διαφάνεια στις πράξεις του πολίτη».

Αποκαλυπτικός πάντως κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν ο προβοκατόρικος ρόλος του ΛΑ.Ο.Σ., που συνεπικουρεί με τον τρόπο του την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει την πολιτική δράση του ΚΚΕ. Από τη μια η κυβέρνηση τηρεί τη στάση του αμερόληπτου «εξυγιαντή», διαθέτει όμως τον ΛΑ.Ο.Σ. στο ρόλο του ...τηρητή της νομιμότητας και τοποτηρητή της επίθεσης στο ΚΚΕ. Ενδεικτικά ήταν όσα είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριος Ροντούλης, υποστηρίζοντας ότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα σας πέταξε το γάντι. Σας είπε ξεκάθαρα ότι θα απειθαρχήσει. Και κουπόνια θα κόβει και όνομα πάνω δεν θα βάζει και είναι και δικαίωμά του να το πράξει. Εγώ ερωτώ: Σε μια τέτοια περίπτωση που σας προκαλέσει στην πράξη το Κομμουνιστικό Κόμμα τι θα κάνετε; Αιρετούς εκλεγμένους θα τους οδηγήσετε στη φυλακή; Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Ποινικές διώξεις; Τι θα κάνετε;». Στη συνέχεια όμως αποκάλυψε τον αντικομμουνιστικό ρόλο του, λέγοντας: «Δεν καταλάβατε κάτι. Παίζετε το παιχνίδι του Κομμουνιστικού Κόμματος. Να σας πω γιατί; Θα τους ηρωοποιήσετε. Θα τους κάνετε ήρωες. Μια χαρά τους στρώνετε το δρόμο για να αναβαθμίσουν την εκλογική τους επιρροή και δύναμη. Δεν το έχετε καταλάβει αυτό. Δεν το έχετε πάρει χαμπάρι καθόλου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ