Σάββατο 31 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ
Με το στρατό σε ρόλο απεργοσπάστη απαντά η κυβέρνηση στη συνέχιση της απεργίας
  • Στο κενό η επιχείρηση πολιτικής επιστράτευσης
  • Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί και πάλι το στρατό ως απεργοσπαστικό μηχανισμό

Αποψη από τη χτεσινή συνέλευση στο «Περοκέ»

Eurokinissi

Αποψη από τη χτεσινή συνέλευση στο «Περοκέ»
Σε μία γενική συνέλευση να ξεχειλίζει από οργή και αγανάκτηση, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ αποφάσισαν χτες το μεσημέρι τη συνέχιση της απεργίας τους, ενάντια στην κατάπτυστη απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στην πολιτική τους επιστράτευση. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά, βλέποντας ότι η πολιτική επιστράτευση πέφτει στο κενό, προχωρά στη λήψη και νέων αντιδραστικών και επικίνδυνων αποφάσεων. Ετσι, μετά τη συνεδρίαση υπουργικού κλιμακίου, ανακοινώθηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί ο στρατός ως απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Χαρακτηριστική των διαθέσεων του κλάδου ήταν η στιγμή που ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Τζωρτζάτος μετέφερε την πρόταση του υπουργού Δ. Ρέππα για «συνέχιση του διαλόγου μετά τη λήξη της απεργίας», με τις φωνές των συγκεντρωμένων να βγαίνουν έξω από τους τοίχους του θεάτρου «Περοκέ». Οι πιο τραγικές, ίσως, φιγούρες εκείνοι οι φορτηγατζήδες, με το χαρακτηριστικά μαυρισμένο αριστερό μπράτσο και «κλειστή» απ' την αγανάκτηση φωνή, που ξεφώνιζαν: «Δεν ψήφισα ΠΑΣΟΚ, για να πεθάνω στον δρόμο. Δεν μας παίρνουν άδειες, μας παίρνουν την ζωή».

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέρριψε το σύνολο των προτάσεων της Ομοσπονδίας, οι οποίες δεν ξεφεύγουν και τόσο πολύ από το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, αποδεικνύει την απόλυτη αδιαλλαξία, σε σημείο ταξικού μίσους, των κυβερνώντων. Αδιαλλαξία, που δε διστάζουν να εκδηλώσουν ακόμη και σε κοινωνικά στρώματα και επαγγελματικές ομάδες ή και «συντεχνίες», κατά τον προσφιλή όρο των τελευταίων ημερών, όπου το ΠΑΣΟΚ διατηρούσε προνομιακή εκλογική σχέση, τουλάχιστον μέχρι χτες.

Ούτε για τα μάτια του κόσμου...

Οι προτάσεις, με τις οποίες πήγαν στη συνάντηση της Πέμπτης οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών, κάθε άλλο παρά αμφισβητούσαν την ουσία του κυβερνητικού νομοσχεδίου, που προωθεί τη συγκέντρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Περισσότερο, ως μία, πέραν του δέοντος, προσπάθεια για ...«ανεύρεση συναινετικής λύσης» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Ομως κι αυτές ακόμη απορρίφθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ζήτησαν οι συντάξεις των ιδιοκτητών φορτηγών να φτάσουν στο σπουδαίο ύψος των ...680 ευρώ, η τριετής προσαρμογή να ισχύσει από την ψήφιση του νόμου και όχι από τον περασμένο Ιούνη, η διάρκεια προσαρμογής να είναι πενταετής και όχι τριετής, μόνο για τους περίπου 5.000 χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν αγοράσει πρόσφατα άδειες και δεν πρόλαβαν να κάνουν απόσβεση και τέλος να αφαιρεθεί η τελευταία μείωση του 35% στις άδειές τους που προσδιόρισε η κυβέρνηση. Ο Δ. Ρέππας, σε όλα τα παραπάνω αντέταξε κάποιες φορολογικές ρυθμίσεις, ορισμένα νεφελώδη αναπτυξιακά κίνητρα, καθώς και τη χορήγηση μίας ακόμη άδειας - που σε τρία χρόνια θα έχει μηδενική αξία. Οπως ήταν φυσικό, ακόμη και να ήθελε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να συμφωνήσει στη λήξη της απεργίας, ήξερε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, αν παρουσίαζε στα μέλη του κλάδου τις παραπάνω προτάσεις...

Ο στρατός ως απεργοσπαστικός μηχανισμός

Αμέσως μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή όπου επέδωσαν ψήφισμα της συγκέντρωσης, με το οποίο δήλωναν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπίσουν τις περιουσίες που απέκτησαν με ιδρώτα και πολλοί από αυτούς χρωστούν ακόμη στους τραπεζίτες, που το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ, σπεύδει σε κάθε τους «φτάρνισμα» να προσφέρει ...χαρτομάντιλο.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Γ. Πέρρος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους του κλάδου και καταδίκασε την απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης που έλαβε η κυβέρνηση. Το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή της απεργίας βρέθηκε στο πλευρό των απεργών, ενώ και στην επίθεση με χημικά που δέχτηκαν από τα ΜΑΤ, την Πέμπτη, οι ιδιοκτήτες φορτηγών έξω από το υπουργείο Μεταφορών, βρισκόταν αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής του Γραμματείας.

Μπρος στην αποφασιστικότητα των απεργών, το ΠΑΣΟΚ προχωρά για μια ακόμα φορά στη χρησιμοποίηση του στρατού ως απεργοσπαστικού μηχανισμού, αλλά και ως μεθόδου εκφοβισμού σε όποιον σηκώνει το ανάστημά του στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Ετσι, μετά το τέλος της χτεσινής διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του υπουργείου Μεταφορών, υπό τον Θ. Πάγκαλο και με τη συμμετοχή εκτός του Ρέππα, των Παμπούκη, Χρυσοχοΐδη, Βενιζέλου, εξέδωσε το παρακάτω διάγγελμα:

«Η άρνηση των ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης να συμμορφωθούν στις αποφάσεις της Πολιτείας για την επίταξη των οχημάτων και των προσωπικών τους υπηρεσιών συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης, πλήττει το κοινωνικό σύνολο και αντιμετωπίζεται άμεσα με τα ακόλουθα μέτρα:

1. Τα βυτιοφόρα Ιδιωτικής Χρήσης εντάσσονται στο σχέδιο κάλυψης των δημοσίων αναγκών σε συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

2. Οι Ενοπλες Δυνάμεις με τα δικά τους μέσα διασφαλίζουν ήδη - σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο - την τροφοδοσία σε καύσιμα κρίσιμων τομέων (αεροδρόμια, μονάδες της ΔΕΗ, Νοσοκομεία κ.ο.κ.).

Αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού θα συμβάλουν, εφόσον χρειαστεί, στην κάλυψη των αναγκών των νησιών μεταφέροντας βυτιοφόρα.

3. Τα στοιχεία όλων των παραβατών διαβιβάζονται στους αρμόδιους εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης.

4. Οι προβλεπόμενες στη νομοθεσία διοικητικές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την αφαίρεση αδειών, θα εφαρμοσθούν αμέσως σε βάρος των παραβατών».

Κυβερνητικοί «καμικάζι» ενάντια στο μαζικό λαϊκό κίνημα

Η παραπάνω ανακοίνωση, που στους παλιότερους μπορεί να θυμίσει «ειδήσεις» που εξέπεμπε η παλιά ΥΕΝΕΔ, δεν είναι ξένη με το ...ΠΑΣΟΚ. Το τσάκισμα με κάθε μέσο οποιασδήποτε, εργατικής και ευρύτερα λαϊκής κινητοποίησης βρίσκεται στο γενετικό κώδικα της σοσιαλδημοκρατίας, που σε ιστορικές περιόδους άκρατης επιθετικότητας των μονοπωλίων, όπως αυτές που διανύουμε σήμερα, εκδηλώνεται και με τέτοιες μορφές. Η επιχείρηση βίαιης προλεταριοποίησης των μικρομεσαίων στρωμάτων που εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει και αυτό το διάστημα κορυφώνεται, θα βγάλει στους δρόμους της αντίστασης ευρύτερες λαϊκές μάζες και ανάμεσά τους επαγγελματικές ομάδες, που ίσως ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν να θεωρούνταν απίθανο, αν όχι αδιανόητο. Τα μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρονται ως «καμικάζι», με σκοπό να εφαρμόσουν «εδώ και τώρα» όλα εκείνα τα μέτρα που εξασφαλίζουν τα υπερκέρδη του μεγάλου, ξένου και ντόπιου, κεφαλαίου. Προχτές οι αγρότες, χτες οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους, σήμερα οι απασχολούμενοι στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», τελικά το σύνολο των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων θα περάσει από το κρεβάτι του Προκρούστη, που έστρωσε η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ