Σάββατο 31 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις επισπεύδονται οι παρεμβάσεις

Εντείνονται οι απαιτήσεις από την τρόικα προς την κυβέρνηση για την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/4 της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της. Παρ' ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το μέγεθος της παρέμβασης, ουσιαστικά η διαπραγμάτευση έχει αρχίσει, συνδεόμενη άμεσα και με τις υπόλοιπες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να επεκταθεί η «απελευθέρωση». Η τρόικα έθεσε ξανά το θέμα χτες, στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Κ. Μαθιουδάκη. Η διαφορά, κατά την κυβέρνηση, είναι ότι οι αξιώσεις της δεν τέθηκαν... γραπτώς.

Η απόσπαση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της, θα έχει πολλαπλές συνέπειες. Αμεση είναι η σχέση τους και με τη διαμόρφωση της ημερήσιας χοντρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς πρόκειται για μονάδες χαμηλού κόστους, οι οποίες μπορούν να μειώνουν την τιμή.

Την περασμένη βδομάδα το θέμα είχε τεθεί και από κλιμάκιο της Κομισιόν. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δε συμφωνεί με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αποφεύγει όμως, να είναι κατηγορηματική, ενώ ήδη από χτες κυκλοφορεί άτυπα ο... προβληματισμός της εάν το θέμα τεθεί εγγράφως στην έκθεση που θα συντάξει το κλιμάκιο της τρόικας. Τη γραμμή της υποβάθμισης του θέματος ακολούθησε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο συναντήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν αποκλείει ότι σύντομα θα συνδεθεί το θέμα με τη χορήγηση του τρίτου δανείου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και έχει εργαστεί αρκετά προς αυτήν την κατεύθυνση, για τις επόμενες παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με το διαχωρισμό των δικτύων Μεταφοράς και Διανομής από τη ΔΕΗ, τη σύσταση θυγατρικών εταιρειών, τις αλλαγές στη λιανική τιμολόγηση και τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά.

Στο μεταξύ, χτες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Μόρνινγκσταρ. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τους αγωγούς, όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την αναγκαιότητα του διασυνδετικού αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) και συμφώνησαν ότι μαζί με τον αγωγό Nabucco, αποτελούν έργα συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βήμα περαιτέρω «απελευθέρωσης» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων (2017-11-18 00:00:00.0)
Προχωρά ο σχεδιασμός για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ (2017-07-19 00:00:00.0)
Ολοταχώς προς διάλυση και πώληση (2012-07-13 00:00:00.0)
Στα «τελειώματα» η πλήρης παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο (2010-08-20 00:00:00.0)
Προχωράει στην πλήρη παράδοση της Ενέργειας στο κεφάλαιο (2010-08-06 00:00:00.0)
«Πηγή πλούτου» με τα λεφτά του λαού (2001-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ