Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Τουλάχιστον 10.000.000 άνθρωποι θα πεθάνουν από φυματίωση ως το 2015, προειδοποίησαν χτες εμπειρογνώμονες του προγράμματος «Στοπ στη Φυματίωση» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), υπολογίζοντας στα 47 δισεκατομμύρια δολάρια το ποσό που θα χρειαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια για να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των ανθρώπων που θα κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους απ' αυτή την αιτία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- «Πολιτικές μεταρρυθμίσεις» ζητούν από το ΚΚ Κίνας, πρώην στελέχη του κόμματος, μέσω ανοιχτής επιστολής τους επικεντρώνοντας στην «ελευθερία του λόγου» και τον περιορισμό της «λογοκρισίας», αφήνοντας στο απυρόβλητο τη σταδιακή ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων που επιλέγει η κινεζική ηγεσία με αρνητικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα.

ΚΑΪΡΟ.-- Σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο καταδικάστηκαν έντεκα υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, μεταξύ αυτών και ο υφυπουργός αλλά και ο διευθυντής του μουσείου του Καΐρου, για αμέλεια που επέδειξαν μετά την κλοπή από το μουσείο ενός πίνακα του Βαν Γκονγκ.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ερευνα για το ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε ο πρώην Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε στο σκάνδαλο των υποκλοπών ξεκίνησε την Τρίτη το Κογκρέσο της Κολομβίας. Στο σκάνδαλο ενέχονται στενοί συνεργάτες του πρώην Προέδρου, όπως ανακοίνωσε ο Ορλάντο Κλαβίχο, πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων, ενώ η υπόθεση έχει πάρει έκταση - έχει χαρακτηριστεί από αναλυτές «χειρότερη κι από το Γουοτεργκέιτ» - καθώς πέραν των υποκλοπών στελέχη των μυστικών υπηρεσιών φέρονται να προέβαιναν σε εκβιασμούς.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ο κυκλώνας «Πόλα» έχει αναβαθμιστεί ήδη στην κατηγορία 2 της κλίμακας Σαφίρ - Σίμπσον, στο πέρασμα του προξένησε καταστροφές στην Ονδούρα, ενώ οι αρχές στο Μεξικό προχώρησαν σε εκκένωση τουριστών και κατοίκων στα νησιά στα ανοιχτά της χερσονήσου Γιουκατάν. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 300 νεκροί και χιλιάδες άστεγοι είναι ο τραγικός απολογισμός από τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις και το πέρασμα των κυκλώνων στην Κεντρική Αμερική τους τελευταίους μήνες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Ουδείς κίνδυνος» υπάρχει να ξεσπάσει παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος δήλωσε σε συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ και πρόσθεσε ότι εργάζεται προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα «κίνητρα» που δίνονται στην Κίνα προκειμένου να αφήσει το γιούαν να ανατιμηθεί. Πάντως, Γκάιτνερ υποστήριξε ότι η Κίνα εάν συνεχίσει να κρατά χαμηλή την αξία του εθνικού της νομίσματος θα υποσκάψει τους αναπτυξιακούς της στόχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ