Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Λίστα και σταυρό μελετά η κυβέρνηση

Το γερμανικό μεικτό εκλογικό σύστημα, το οποίο προβλέπει την εκλογή των βουλευτών με λίστα που καταρτίζουν τα κόμματα και με σταυρό, φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο που θα ξεκινήσει μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συναινούν στη διατήρηση της ενισχυμένης αναλογικής που κλέβει ψήφους από τα μικρότερα κόμματα προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι και το... αντεπιχείρημα των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) στο αίτημα των άλλων κομμάτων για τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνδυασμό λίστας και σταυρού υποστηρίζουν τόσο ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίζουν και να ελέγχουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα. Υπέρ του συνδυασμού φέρονται να τάσσονται η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ο πρώην υπουργός Θ. Πάγκαλος και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης. Η προώθηση όμως αυτής της επιλογής δεν προδιαγράφεται ρόδινη, αφού οι δύο αρχηγοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα εσωτερικά προβλήματα που «γεννά» η σιγουριά της εκλόγιμης θέσης στη λίστα από τη μια πλευρά και η μάχη του σταυρού από την άλλη.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση μελετά διάφορα σενάρια. Μια σκέψη είναι να εκλέγονται με λίστα στις μείζονες περιφέρειες 100 βουλευτές και στις ελάσσονες να εκλέγονται με σταυρό. Μια άλλη σκέψη είναι η εκλογή βουλευτών σε μια εκλογική περιφέρεια και με λίστα και με σταυρό. Για παράδειγμα, από τους τέσσερις βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια Δωδεκάνησων, οι δύο να εκλέγονται με σταυρό και οι άλλοι δύο με λίστα.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, η εκλογή βουλευτών με λίστα συνεπάγεται τη μείωση των χρημάτων που διαθέτουν για την προεκλογική τους προβολή.

Αυτό, πάντως που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι το όριο του 3% που πρέπει να συγκεντρώσει ένα κόμμα για να εισέλθει στη Βουλή. Επίσης δεν αλλάζει ο τρόπος εκλογής των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ