Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Τύπος για την Απόφαση του 16ου Συνεδρίου

Ποικίλλει ο τρόπος με τον οποίο ο χτεσινός Τύπος αντιμετώπισε την Απόφαση του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ σχετικά με τα καθήκοντα του Κόμματος μέχρι το 17ο Συνέδριο, η οποία προχτές δόθηκε στη δημοσιότητα. Η γενική εικόνα είναι ότι η Απόφαση, από τις εφημερίδες τουλάχιστον που ασχολήθηκαν με αυτήν - και είναι οι περισσότερες (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΤΑ ΝΕΑ, ΑΘΗΝΑΪΚΗ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΤΟ ΒΗΜΑ) - αντιμετωπίζεται με σχετικά περιγραφικό τρόπο και αναδεικνύοντας το ζήτημα του μετώπου. Απόλυτη παραφωνία είναι η «ΑΥΓΗ». Οι άλλες εφημερίδες αγνοούν την απόφαση.

Τη μεγαλύτερη έκταση δίνει η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», η οποία σε ολόκληρη την 7η σελίδα της παρουσιάζει αποσπάσματα από την Απόφαση του 16ου Συνεδρίου. Το σχετικό ρεπορτάζ που φέρει τον τίτλο «Τα καθήκοντα του κόμματος μέχρι το άλλο Συνέδριο» και τον υπέρτιτλο «Πώς κωδικοποίησε το ΚΚΕ τις προτεραιότητες και τις διαφορές στη δράση του», ξεκινάει με το εξής απόσπασμα από την Απόφαση: «Το ΚΚΕ εμμένει στην πολιτική συμμαχιών και έχει ως κύριο καθήκον την ισχυροποίησή της, αναπόσπαστα δεμένη με το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο». Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι διαπιστώσεις της Απόφασης για την ανάγκη ενίσχυσης της δράσης της ΚΟΒ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα σημεία της Απόφασης που αφορούν την πολιτική συμμαχιών του Κόμματος και των προϋποθέσεων που μπαίνουν. Επίσης τονίζονται οι αναφορές στα άλλα κόμματα.

Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» σε μια γωνία της 8ης σελίδας της και στη στήλη «ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ...» έχει ένα μικρό ρεπορτάζ με τον τίτλο «Το ΚΚΕ έως το 17ο Συνέδριο» όπου γίνεται μια επιγραμματική και σχετικά ουδέτερη παρουσία της Απόφασης. «Συνολικά θετική - ξεκινάει το ρεπορτάζ - χαρακτηρίζει το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ τη δράση του κόμματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτό αναφέρεται στην απόφαση που εξειδικεύει και καθορίζει τα καθήκοντα του κόμματος μέχρι το 17ο Συνέδριο. Η απόφαση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, διαπιστώνει ότι η προηγούμενη ΚΕ προσανατόλισε σωστά το κόμμα στο κύριο καθήκον "τη συγκέντρωση δυνάμεων για την οικοδόμηση του Μετώπου, καθώς και την ισχυροποίηση του κόμματος και της ΚΝΕ"».

Η «ΑΘΗΝΑΪΚΗ» φιλοξενεί το θέμα στην 4η σελίδα της και το σχετικό ρεπορτάζ που φέρει τον τίτλο «ΚΚΕ: Εξέδωσε "καθηκοντολόγιο"» ξεκινάει με τη διαπίστωση: «Με κεντρική κατεύθυνση την προσπάθεια για τη δημιουργία του αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου θα κινηθεί το ΚΚΕ και στο επόμενο χρονικό διάστημα». Και σχολιάζει: «Πρέπει να σημειωθεί πως στις αποφάσεις του Συνεδρίου δεν αναφέρονται πουθενά οι δυνάμεις με τη συνεργασία των οποίων θα μπορούσε να χτίσει το Μέτωπο».

Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» που καλύπτει το θέμα με ένα ρεπορτάζ της 4ης σελίδας της, το οποίο έχει τον τίτλο «ΚΚΕ: σταθερά στο "πέντε κόμματα δύο πολιτικές"» επικεντρώνει στο εξής: «Η απόφαση του 16ου συνεδρίου του ΚΚΕ επισημαίνει πως η δημιουργία νέων κομμάτων εξυπηρετεί την άρχουσα τάξη». Η ίδια εφημερίδα ανακαλύπτει μέσα στην απόφαση του Συνεδρίου «τη λογική του γνωστού συνθήματος "πέντε κόμματα δύο λογικές", το οποίο εμπλουτίζεται για να συμπεριλάβει και το νέο κόμμα που θα εξαγγείλει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δ. Αβραμόπουλος». Και συνεχίζει: «Σύμφωνα με την απόφαση, το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κομμάτων δε συμβαδίζει με κοινωνικές ανάγκες ή διεργασίες, αλλά εξυπηρετεί την άρχουσα τάξη να προωθήσει τα σχέδιά της και να ενισχύσει του μηχανισμούς ελέγχου».

Η «ΑΥΓΗ» στο σχετικό ρεπορτάζ της 3ης σελίδας «διαβάζει» την Απόφαση μέσα από τους δικούς της παραμορφωτικούς φακούς. Ο τίτλος έχει ως εξής: «"Ισχυρό", αλλά μόνο το ΚΚΕ». Το δε ρεπορτάζ ξεκινάει: «Η "ολόπλευρη ισχυροποίηση" του ΚΚΕ αποτελεί το "κύριο καθήκον" του κόμματος έως το 17ο συνέδριο». Και ακολουθούν οι... διαπιστώσεις: «Η απόφαση ουσιαστικά "περιγράφει" την πολιτική απομόνωσης του ΚΚΕ». Επίσης κατά την «ΑΥΓΗ» η Απόφαση «αποσαφηνίζει ακόμη ότι θα συνεχισθούν οι συμμαχίες με την Κομμουνιστική Ανανέωση και τους "κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες" (Λ. Κανέλλη, Κ. Ζουράρι)».

Η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» σε ένα σχετικά εκτενές ρεπορτάζ στην κορυφή της 5ης σελίδας, με τίτλο «Αντιπαράθεση με τα - υπάρχοντα και τα επόμενα - κόμματα επέλεξε το ΚΚΕ» κάνει μια συνοπτική παρουσίαση της Απόφασης. Το ρεπορτάζ ξεκινάει με τη διαπίστωση του τίτλου: «Στη μετωπική αντιπαράθεσή του με τα κόμματα - υπάρχοντα και επόμενα - "που προωθούν τη συναίνεση και την υποταγή" και στην ένταση της πάλης κατά του "οπορτουνισμού και του αντικομμουνισμού, ανεξάρτητα από την ποσοτική και ποιοτική δύναμη των φορέων τους" προσβλέπει το ΚΚΕ σύμφωνα με την πολιτική απόφαση του 16ου Συνεδρίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από το 17ο ως το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ (2009-01-11 00:00:00.0)
Στιγμές από το Συνέδριο (2005-02-20 00:00:00.0)
Να σηκωθούμε ψηλότερα! (2005-02-10 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 31.12 (2004-12-31 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ (2004-12-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ