Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Μηνύματα προς εσωκομματικούς αντιπάλους και Αβραμόπουλο
  • Δεν οδεύουμε σε πολυκομματικό τοπίο, ο δικομματισμός δεν πρέπει να αλλάξει
  • Δεν τίθεται θέμα δυαρχίας στη ΝΔ (ούτε και στο ΠΑΣΟΚ)
  • Δημοκρατικό το συνέδριο, δεν τίθεται θέμα ηγεσίας

Να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα μπροστά στο συνέδριο, προκειμένου το κόμμα «συσπειρωμένο» να αντιμετωπίσει το κόμμα Αβραμόπουλου, θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο Κ. Καραμανλής. Αυτή η πρόθεσή του φάνηκε στη συνομιλία που είχε χτες το μεσημέρι με τους πολιτικούς συντάκτες, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ αξιοποίησε την ευκαιρία για να στείλει τα «μηνύματα» που ήθελε.

Ο Κ. Καραμανλής από τη μια φάνηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο υιοθέτησης προτάσεων που έχουν γίνει από ηγετικά στελέχη τα οποία αμφισβητούν τις επιλογές του (Ντ. Μπακογιάννη, Μιχ. Λιάπης, κ.ά.) στα πλαίσια πάντα που ορίζει το καταστατικό του κόμματος, αλλά ταυτόχρονα ήταν σαφής και «εχθρικός» απέναντι στο κόμμα Αβραμόπουλου. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, υποστήριξε ότι το κόμμα Αβραμόπουλου δεν είναι εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα αποτελέσει μεγαλύτερο πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ λόγω της αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας. «Πεποίθησή μου - πρόσθεσε - είναι ότι το νέο κόμμα δεν πήρε ούτε θα πάρει από τα στελέχη της ΝΔ». Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι «οδεύουμε σε πολυκομματικό τοπίο», γιατί η βασική δομή του (δικομματικού) συστήματος «δε θα αλλάξει ούτε πρέπει να αλλάξει» και επικαλέστηκε το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Απρίλη, λέγοντας ότι «ούτε εγώ περίμενα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα έφταναν το 87%». Τάχθηκε υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, ενώ, απαντώντας στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το κόμμα Αβραμόπουλου, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «με υποθέσεις εργασίας δεν κάνεις πολιτική». Ταυτόχρονα, όμως, όπως είπε, θα πρέπει τα μάτια των κομμάτων να είναι ανοιχτά και στην οργάνωσή τους και στον τρόπο λειτουργίας τους.

Από αυτή την άποψη χαρακτήρισε το συνέδριο της ΝΔ τον ερχόμενο Μάρτη «μεγάλη ευκαιρία» και ο ίδιος τόνισε ότι τάσσεται υπέρ των μεγάλων αλλαγών στο κόμμα και ότι «τώρα έχει έρθει η ώρα». Στο πλαίσιο αυτό δε δίστασε να δηλώσει ότι μελετά την πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη για θέσπιση του Πολιτικού Συμβουλίου (ένα είδος Πολιτικού Γραφείου) στο κόμμα, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις και θα ακουστούν και άλλες στην πορεία προς το συνέδριο». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο εκλογής αυτού του οργάνου.

Φάνηκε ιδιαίτερα «ανεκτικός» με τις προτάσεις των «αμφισβητιών», λέγοντας ότι είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και ανέφερε ότι προσυνεδριακά θα συναντηθεί με όλα τα ηγετικά στελέχη του κόμματος και βέβαια με την Ντ. Μπακογιάννη, για την οποία είπε ότι «δεν προσωποποιεί τις διαφωνίες και τις συμφωνίες», αλλά και ότι «όλα τα θέματα είναι ανοιχτά». Φρόντισε ωστόσο να ξεκαθαρίσει δύο ζητήματα. Πρώτον, ότι δεν υφίσταται θέμα δυαρχίας στη ΝΔ (ούτε στο ΠΑΣΟΚ) γιατί, όπως είπε, αυτό δεν έγινε ποτέ και πουθενά, καθώς και στη Γερμανία το «μοντέλο» Σρέντερ-Λαφοντέν δεν κράτησε παρά μόνο λίγους μήνες. Δεύτερον, ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στο συνέδριο. «Δεν αισθάνομαι - είπε - ότι τίθεται τέτοιο θέμα», αλλά αν τεθεί θα εφαρμοστεί με ευλάβεια το καταστατικό του κόμματος (το Σύνταγμά μας, όπως είπε). Υποστήριξε ότι το συνέδριο γίνεται με τις πλέον δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ όσον αφορά στις ενστάσεις για τις εσωκομματικές εκλογές τις απέδωσε σε «διαγκωνισμούς τοπικών παραγόντων», στις οποίες ο ίδιος δεν ανακατεύεται και παρέπεμψε το θέμα στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και στην «αδιαμφισβήτητη ακεραιότητα» του Τζ. Τζαννετάκη, ο οποίος είναι επικεφαλής. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την επιστροφή Σουφλιά δε θέλησε να κλείσει το θέμα, λέγοντας πως δε θέλει να το συζητήσει, αλλά μάλλον φάνηκε να μην περιμένει τίποτα από αυτή την πλευρά.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τόσο εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης όσο και λόγω κάποιου «απροσδιόριστου παράγοντα». Την ίδια στιγμή, όμως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί «στη δουλιά» που περιμένει το κόμμα του - αλλά και την κυβέρνηση - μόλις ανοίξει η Βουλή, αφού πρόκειται να περάσουν μια σειρά από νομοσχέδια για τις αποκρατικοποιήσεις, κλπ., όπου άλλη μια φορά το κόμμα του θα επαναβεβαιώσει τη στοχοπροσήλωσή του στις σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές και τα αντιλαϊκά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ