Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επεκτείνεται η αντεργατική επίθεση

Ο όμιλος Vivartia και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις εκβιάζουν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία

Συντονισμένη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης έχουν εξαπολύσει οι βιομήχανοι, με στόχο να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους. Δεκάδες επιχειρήσεις εκβιάζουν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία, με την απειλή της απόλυσης. Στη Θεσσαλονίκη η επίθεση ξεκίνησε πριν τη δύση του 2010 και συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση από τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου. Παράλληλα, δίπλα τους ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός διαμορφώνει το έδαφος, στήνοντας επιχειρησιακά σωματεία, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του νέου νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που θα οδηγήσουν τους μισθούς των εργαζομένων και τις κατακτήσεις τους σε δραματική συρρίκνωση. Παράδειγμα με καθοδηγητές την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στήθηκαν σωματεία σε «ISS», Καζίνο Θεσσαλονίκης και Μετρό, όπου ήδη έγιναν προσπάθειες για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μειωμένους μισθούς.

Την πρωτοκαθεδρία στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με το έμπα του 2011, ανέλαβε ο όμιλος VIVARTIA του Βγενόπουλου. Ξεκίνησε την επίθεση σε μια από τις θυγατρικές του την «HELLENIC CATERING» στη Θεσσαλονίκη, όπου απασχολεί 300 εργαζόμενους. Επέβαλε μείωση των ωρών εργασίας από 8 σε 7 με αντίστοιχη μείωση του μεροκάματου κατά 7 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε 180 ευρώ το μήνα μείωση των αποδοχών για τους εργάτες.

Η «Hellenic Catering» είναι η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία παρασκευής έτοιμων φαγητών. Τροφοδοτεί με προϊόντα της την αλυσίδα ετοίμου φαγητού «Goody's», «Everest» και άλλες εταιρείες. Το 2009 είχε καθαρά κέρδη 5 εκατ. ευρώ, ενώ κερδοφόρα χρονιά θα είναι και το 2010.

Σε μείωση μισθών με ατομικές συμβάσεις ή εκ περιτροπής εργασία προχωρούν και μια σειρά άλλες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος προχώρησε σε 6 απολύσεις στο τυπογραφείο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» και σχεδιάζει να προχωρήσει σε 15% μείωση των μισθών στους 60 εργαζόμενους που απασχολεί εκεί.
  • Η μεταφορική εταιρεία «Κιούσης» προχώρησε σε μείωση μισθών 20% στους εργαζόμενους που απασχολεί στη Θεσσαλονίκη.
  • Το ξενοδοχείο «Πεύκα» στο Πανόραμα εκβιάζει τους εργαζόμενους να αποδεχθούν μείωση μισθών 20% ή εκ περιτροπής εργασία.
  • Η εταιρεία ειδών υγιεινής «Μπακατσέλος» προσπαθεί να επιβάλει κατάργηση επιδομάτων, που θα έχουν αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών από 50 έως και 500 ευρώ.
  • Στον κλάδο του ξύλου (έπιπλα, κουφώματα κλπ.), η εταιρεία «ΔΙΟΝ ΑΒΕΤΕ» επέβαλε 20% μείωση μισθού στους 50 εργαζόμενους που απασχολεί. Και οι «Χατζηιωαννίδης» και «Διαμαντίδης» επέβαλαν 4ωρο και εκ περιτροπής εργασία αντίστοιχα.
  • Η «SAM 13», εταιρεία παιδικών ειδών (40 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα από τα οποία 5 στη Θεσσαλονίκη και 1 αποθήκη) όπου απασχολούνται περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι, εκβιάζει τους εργαζόμενους να δεχθούν μείωση των ωρών εργασίας από 8 σε 7 με αντίστοιχη μείωση αποδοχών.
Να θερίσουν τις θύελλες των ταξικών αγώνων

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει: «Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των κυβερνητικών φιρμανιών και νόμων με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μια σειρά μεγαλοεπιχειρηματίες επιβάλλουν εκβιαστικά ατομικές συμβάσεις στους εργαζομένους τους». Τονίζει πως «είναι γεγονός πως με αυτήν την πολιτική της η κυβέρνηση σπέρνει αντεργατικούς ανέμους και θα θερίσει τις θύελλες των ταξικών αγώνων που θα τη σαρώσουν και αυτή και το βάρβαρο σύστημα που υπηρετεί, αυτό το απάνθρωπο σύστημα που γεννά και αναπαράγει τέτοιες πολιτικές. Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν παντού, σε κάθε εργοστάσιο και επιχείρηση στα ταξικά συνδικάτα. Μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, τους πυρήνες του ΠΑΜΕ να βάλουν εμπόδια στις πολιτικές που ισοπεδώνουν τα δικαιώματά τους, την ίδια τους τη ζωή, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ».

Πιο συγκεκριμένα, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου την επόμενη Τρίτη 11 Γενάρη στις 12 μ. στο ΕΚΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ