Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Διαχείριση της κρίσης με λιγότερες απώλειες για το κεφάλαιο εν μέσω αντιθέσεων

Αναθερμαίνονται τα σενάρια για έξοδο από την Ευρωζώνη των χωρών με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα

Το σενάριο της εξόδου από την Ευρωζώνη και της αναδιάρθρωσης του χρέους Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας συντηρούν κύκλοι της πλουτοκρατίας, επιβεβαιώνοντας ότι το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό αναζητούν διάφορες εναλλακτικές λύσεις για να διαχειριστούν προς όφελός τους την καπιταλιστική κρίση, έχοντας μόνιμα στο στόχαστρο το λαό και τα δικαιώματά του.

Αναμενόμενη θεωρεί την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ο Αντριου Μπόσομγουρθ, μάνατζερ της επενδυτικής εταιρείας «Pimco» και προτείνει την έξοδο των χωρών αυτών από την Ευρωζώνη.

«Ενόψει του αυξανόμενου ρίσκου για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία δεν ρίχνουμε πλέον χρήμα στις τρεις χώρες και έχουμε αποσυρθεί κατά μεγάλο μέρος από αυτές», εξηγεί, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», και προσθέτει ότι «δεν επενδύουμε ούτε σε χώρες που κινδυνεύουν να μολυνθούν μολονότι είναι φερέγγυες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έχουμε μειώσει αισθητά το βάρος αυτών των χωρών». Ο ίδιος εκτιμά ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης δε λύνει το πρόβλημα, απλά «αγοράζει χρόνο» στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα εξάλλου με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», τα γερμανικά ομόλογα «χάνουν τη λάμψη τους» για μεγάλους θεσμικούς επενδυτές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία είναι ευάλωτη σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, γιατί έχει υποσχεθεί τα περισσότερα κεφάλαια για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο επικαλείται στοιχεία της «Deutsche Bank», από τα 1,3 τρισ. ευρώ τραπεζικού χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί την επόμενη τριετία σε ό,τι αφορά στις χώρες - μέλη της ΕΕ, τα 700 δισ. ευρώ έχουν να κάνουν με χρέη τραπεζών χωρών της περιφέρειας και κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Μάλιστα, η «Deutsche Bank» αναφέρει πέντε τράπεζες, το χρέος των οποίων θα αυξηθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό την επόμενη τριετία, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και οι ελληνικές Eurobank και Πειραιώς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεδομένη η ελεγχόμενη χρεοκοπία στην Ελλάδα (2011-04-02 00:00:00.0)
Προαποφασισμένες ανατροπές με όχημα την κρίση (2010-06-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-04-13 00:00:00.0)
Συμψηφισμοί... (2008-12-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ