Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
Μια πολιτική θανατηφόρα!

ΑΣΘΕΝΕΙΣ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας αγοράζουν οι ίδιοι, πληρώνοντας από την τσέπη τους, υλικά που χρειάζονται για τη νοσηλεία τους! Δεν πρόκειται για μια - δυο περιπτώσεις, αλλά για πάμπολλες, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ελλείψεις υλικών στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι τεράστιες κι έχουν δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στη λειτουργία του. Ενα πρόβλημα που, σε τελική ανάλυση, το πληρώνουν, βαρύτατα, οι ασθενείς και οι οικογένειές τους. Κι όχι μόνο με τη βαριά οικονομική τους επιβάρυνση, αλλά και με τους κινδύνους που εγγυμονεί αυτή η κατάσταση για τη υγεία και την ίδια τη ζωή τους.

ΑΥΤΟ το διάστημα, τρεις ασθενείς - ένας 19χρονος που νοσηλεύεται με βαριά εγκεφαλική κάκωση στη ΜΕΘ, ένας στη Γαστεντερολογική Κλινική κι ένας ακόμα στη Νευροχειρουργική Κλινική - προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η θεραπεία τους, αναγκάστηκαν ν' αγοράσουν οι ίδιοι τη συσκευή γαστροστομίας που χρειάζονται, πληρώνοντας πάνω από 150 ευρώ. Υλικά γαστροστομίας δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο από τον περασμένο Δεκέμβρη. Ο διευθυντής της Γαστεντερολογικής έκανε, εγκαίρως, τις απαραίτητες παραγγελίες, αλλά, αν και πέρασε πολύς καιρός, η προμήθεια δεν έγινε ακόμα κι ούτε κανείς γνωρίζει αν και πότε, επιτέλους, το πρόβλημα αυτό θα λυθεί.

ΠΡΙΝ λίγες μέρες βγήκε στη δημοσιότητα - έγραψε, σχετικά, ο «Ρ» - το τεράστιο και, εν πολλοίς, θανατηφόρο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου η μη αντικατάσταση του χαλασμένου και μη επισκευάσιμου συστήματος σχεδιασμού έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες Θεσσαλοί καρκινοπαθείς να μην μπορούν να κάνουν την θεραπεία που, επειγόντως και ζωτικώς, χρειάζονται. Στο ίδιο νοσοκομείο είχαμε, πρόσφατα, το θάνατο μιας 69χρονης γυναίκας, η οποία, αν και πήγε δυο φορές στο Τμήμα Επειγόντων Περιαστικών, τελικά πέθανε από καρδιακή προσβολή. Για το συμβάν έχει διαταχθεί ΕΔΕ, αλλά, οπωσδήποτε, ρόλο έπαιξαν και οι ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε υλικά.

ΔΕΝ είναι μόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα και λαμβάνουν χώρα αυτού του είδους περιστατικά. Το ίδιο συμβαίνει σε όλη τη χώρα, καθώς η πολιτική των δραστικών περικοπών στα κονδύλια για την Υγεία που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του Μνημονίου, σε συνδυασμό με τον «υπερβάλλοντα ζήλο» για δραστικό περιορισμό των εξόδων που επιδεικνύουν οι διορισμένες διοικήσεις, έχουν οδηγήσει το λεγόμενο δημόσιο σύστημα Υγείας σε «παράλυση», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και προβάλλει η ανάγκη άμεσης, μαζικής, αγωνιστικής λαϊκής παρέμβασης για το σταμάτημα του θανατηφόρου κυβερνητικού εγκλήματος που συντελείται στο χώρο της Υγείας.

ΠΡΟΣ αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις των Λαϊκών Επιτροπών Αγώνα, που έχουν συγκροτηθεί από δυνάμεις των αγωνιστικών συσπειρώσεων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ. Αυτές οι Επιτροπές οργανώνουν την πάλη κατά της πολιτικής που υποβαθμίζει, μέχρι πάτου, τις παροχές ιατρικής φροντίδας και υγειονομικής περίθαλψης για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και εμπορευματοποιεί, πλήρως, το δημόσιο αγαθό της Υγείας. Παλεύουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, εφαρμογής μιας άλλης, που θα προσφέρει στο λαό αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ