Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Διευκολύνσεις σε εργοδότες - κυρώσεις σε εργαζόμενους!

Περισσότερη προστασία στους εργοδότες και μεγαλύτερη υποβάθμιση των ελέγχων των Επιθεωρητών Εργασίας επιφυλάσσει το σχέδιο νόμου για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ)», το οποίο δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Πώς γίνεται άλλωστε το ΣΕΠΕ να προστατεύσει τους εργαζόμενους όταν με πλειάδα νόμων έχουν κατεδαφιστεί όλες οι εργατικές κατακτήσεις... Το ΣΕΠΕ αντικειμενικά ελέγχει την εφαρμογή μιας αντεργατικής νομοθεσίας και συμβουλεύει τους εργοδότες πώς θα κερδίσουν περισσότερα από τους εργαζόμενους χωρίς να έχουν κυρώσεις. Το νομοσχέδιο έρχεται να μειώσει αυτές τις κυρώσεις, να ενισχύσει τον «συμφιλιωτικό χαρακτήρα» του ΣΕΠΕ και τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συστήνεται Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο θα γνωμοδοτεί σε θέματα λειτουργίας και δράσης του ΣΕΠΕ εν γένει και θα συγκροτείται - ανάμεσα σε άλλους - από τις εργοδοτικές ενώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ). Μάλιστα, μέσα στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου αυτού θα είναι και «η διατύπωση γνώμης για τη σκοπιμότητα της κατάρτισης ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας».

Θεσμοθετείται η «Κάρτα Εργασίας», ένα ηλεκτρονικό σύστημα για την καταγραφή της προσέλευσης και της αποχώρησης των εργαζομένων. Δεν αναγκάζει τις επιχειρήσεις να το εγκαταστήσουν, προκειμένου - όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση - να καταπολεμηθούν η αδήλωτη υπερεργασία και η εργοδοτική εισφοροδιαφυγή, αλλά παρέχεται στην επιχείρηση και στους εργαζομένους της έκπτωση 10% - 25% επί των ασφαλιστικών εισφορών! Αν τον συμφέρει τον εργοδότη θα το εγκαταστήσει και τα Ταμεία θα έχουν νέα μείωση των εσόδων τους ή δε θα το εγκαταστήσει και θα συνεχίσει να εισφοροδιαφεύγει.

Πρόστιμα στους εργαζόμενους!

Το νομοσχέδιο θεωρεί «συνεργό» στην εισφοροδιαφυγή του εργοδότη και στην ανασφάλιστη εργασία τον ίδιο τον εργαζόμενο που αναγκάζεται να δουλεύει ανασφάλιστος και του επιβάλλει πρόστιμο 400 ευρώ! Αν σε επιχείρηση, που εφαρμόζει το σύστημα της κάρτας εργασίας, δε γίνεται χρήση αυτής σύμφωνα με το νόμο ή διαπιστωθεί ανασφάλιστη - αδήλωτη εργασία, θα επιβάλλεται - πέραν των άλλων κυρώσεων που προβλέπονται - πρόστιμο 400 ευρώ για κάθε παρανόμως απασχολούμενο και «στον ίδιο το μισθωτό διοικητική κύρωση ύψους 400 ευρώ».

Προβλέπεται, επίσης, επιβολή προστίμου για κάθε παράβαση του εργοδότη από 500 έως 50.000 ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη έσοδο για τα κρατικά ταμεία που να προέρχεται από τους επιχειρηματίες και όχι από τα λαϊκά στρώματα. Ωστόσο, το κράτος αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ως σύμμαχος των επιχειρηματιών και εχθρός των λαϊκών στρωμάτων, αφού: Αν ο εργοδότης - που έχει κερδίσει στο μεταξύ ένα σωρό από τις παραβιάσεις - ...συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Επιθεωρητή Εργασίας, το πρόστιμο θα μειώνεται κατά 80%. Σε άλλες περιπτώσεις παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, αν ο εργοδότης καταβάλει το πρόστιμο εντός 15 ημερών, θα έχει έκπτωση 30%, ενώ με απόφαση του υπουργού Εργασίας μπορεί να τροποποιείται το ποσοστό της μείωσης...

«Δωράκι» για τις ΕΞΥΠΠ

Στο εξής γιατροί εργασίας μπορούν να απασχολούνται σε επιχειρήσεις σε διάφορους νομούς και όχι μόνο στο νομό του Ιατρικού Συλλόγου στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι. Αυτό εξυπηρετεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) που παρέχουν στις επιχειρήσεις γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφάλειας και θα μπορούν με λιγότερο προσωπικό να καλύπτουν περισσότερους νομούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ