Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
Εντείνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Με νέες διευρυμένες απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας στην απεργοσπαστική πρακτική της κυβέρνησης και την εσπευσμένη προώθηση - για ψήφιση - του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο μεταξύ, από σήμερα ξεκινά ένας ακόμα κύκλος απεργιακών κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα.

Προχτές - και μετά από μια ακόμα προσχηματική συνάντηση με αντιπροσώπους των γιατρών - οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας προχώρησαν σε μια απεργοσπαστική απόφαση. Με πρόσχημα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του ΙΚΑ από την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, ανακοίνωσαν ότι οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος θα μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα να προσέρχονται για επισκέψεις στους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς, με την κάλυψη των επισκέψεων αυτών από το ΙΚΑ. Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, με κάλυψη από το Ιδρυμα, θα μπορούν να προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία - πληρώνοντας τα 5 ευρώ, που θα εισπράττουν (!) στη συνέχεια από το ΙΚΑ.

Απάντηση στην απεργοσπαστική πρακτική

Στη νέα απεργοσπαστική πρακτική αλλά και στις πληροφορίες που θέλουν την εσπευσμένη κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, απάντησαν χτες οι εκπρόσωποι των φορέων που παίρνουν μέλος στη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Υγείας.

Εκτός από το κεντρικό αίτημα για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, έγιναν οι παρακάτω ανακοινώσεις: Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κάλεσε όλους τους γιατρούς να μην κάνουν δεκτή την απεργοσπαστική πρόταση του υπουργείου Υγείας και κήρυξε 48ωρη πανιατρική απεργία για χτες και για σήμερα. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) ανακοίνωσαν επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη 10/2/2011. Η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους για συμμετοχή στην απεργία της 23/2/2011. Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), που κάνει 48ωρες επαναλαμβανόμενες μέχρι σήμερα, θα εισηγηθεί στο σημερινό ΔΣ της Ομοσπονδίας την προκήρυξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων. Η Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΥΓΙΚΑ) κάνει σήμερα 24ωρη απεργία και στις 9.30 π.μ. οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Επίσης, χτες, επικαιροποιήθηκε η απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για 48ωρη απεργία τις δύο τελευταίες μέρες ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Πολλοί από τους ομιλητές στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου κατάγγειλαν - μεταξύ των άλλων - ότι με τις διατάξεις παραδίνονται οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας βορά στις μεγάλες επιχειρήσεις της Υγείας. Ωστόσο, όταν ο «Ρ» έθεσε το ερώτημα μέχρι πού φτάνει η αντίθεσή τους με την επιχειρηματική δραστηριότητα, η απάντηση διά του προέδρου του ΙΣΑ Σωτήρη Ρηγάκη ήταν ότι αυτή η δραστηριότητα δεν μπορεί να ασκείται από εξωιατρικούς κύκλους και ότι αυτή μπορεί να ασκηθεί από αστικές εταιρείες ιατρικού τύπου, που θα έχουν 100% γιατρούς. Δηλαδή, η επιχειρηματική δραστηριότητα επιτρέπεται όταν ασκείται από ένα γιατρό και δεν επιτρέπεται σε έναν ιδιώτη που δεν είναι γιατρός...

Συμπαράσταση των συνταξιούχων

Τη συμπαράστασή τους στους γιατρούς εξέφρασε χτες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, που τραυματίστηκε στην επίθεση των ΜΑΤ, πήρε χτες εξιτήριο από το νοσοκομείο. Εκφράζοντας την ένταση του αυταρχισμού της η κυβέρνηση χτες στο υπουργείο Υγείας, εκτός από τους ασπιδοφόρους των ΜΑΤ, παρέταξε και δύο κλούβες στην είσοδό του.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχίζονταν οι συζητήσεις για το μέλλον της συμβολικής κατάληψης του υπουργείου Υγείας. Τελικά αποφασίστηκε η συμβολική κατάληψη να συνεχιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ