Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
Συνεχίζουν οι φαρμακοποιοί

Καταγγέλλουν μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά

Με πανελλαδικές απεργίες σήμερα και τη Δευτέρα απαντούν οι φαρμακοποιοί στην απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει το λιανικό εμπόριο των φαρμάκων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους όπως προβλέπουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) - εκτός από σήμερα και τη Δευτέρα - θα απεργήσει και την Τρίτη. Μάλιστα, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του ΦΣΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις διατάξεις που φέρνει ευνοεί αλυσίδες φαρμακείων ισραηλινής προέλευσης, επικαλούμενη έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών απ' το Φλεβάρη του 2010, όταν ήταν ακόμα υπουργός Εξωτερικών ο πρωθυπουργός.

Το θέμα είχε τεθεί απ' τους δημοσιογράφους στον υπουργό Υγείας στη συνάντησή τους (1.2.2011), για να απαντήσει ότι σε τέτοιου τύπου συναντήσεις καταγράφονται και τέτοιες απόψεις, όπως η πρόθεση να ανοίξουν καταστήματα στη χώρα μας πολυεθνικές του φαρμάκου. Επίσης οι φαρμακοποιοί κατάγγειλαν ελλείψεις 68 αναντικατάστατων φαρμάκων που αφορούν σοβαρές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, Πάρκινσον, υπέρταση, νεφροπάθειες κ.ά.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι ελλείψεις οφείλονται στην απόφαση των πολυεθνικών να μην τροφοδοτούν την αγορά με φάρμακα γιατί θεωρούν χαμηλές τις τιμές, καθώς και στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές που επιδίδονται οι φαρμακέμποροι. Δηλαδή, οι φαρμακέμποροι επανεξαγάγουν στο εξωτερικό φάρμακα που έχουν εισαγάγει για την ελληνική αγορά. Πρόκειται για ένα μόνιμο παιχνίδι των φαρμακευτικών εταιρειών και των εμπόρων που αντιμετωπίζουν το φάρμακο ως εμπόρευμα που μεγιστοποιεί τα κέρδη τους. Και σε αυτή την πρακτική τους έχουν ως συμπαραστάτη την ελληνική κυβέρνηση, που με τις μέχρι τώρα πολιτικές της, αλλά και με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έρχεται να συνθλίψει το φαρμακείο της γειτονιάς και του χωριού, ανοίγοντας διάπλατα το διάδρομο για τις αλυσίδες φαρμακείων και τους επιχειρηματικούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ