Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τιμή στο λαϊκό αγωνιστή

  Εκδήλωση της Βόρειας Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στην Κηφισιά, για την παρουσίαση του βιβλίου του Μήτσου Στολίδη: «ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΜΑΣ»

Ο λαϊκός αγωνιστής, ο κομμουνιστής που με σημαία τα ιδανικά της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας, του δίκιου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τα λαϊκά δικαιώματα και την κοινωνική προκοπή. Ο αγωνιστής κομμουνιστής που με τον ανυπέρβλητο αγώνα του - που φθάνει και ξεπερνά τα έσχατα όρια της ανθρώπινης αντοχής πολλές φορές - δημιουργεί την ιστορία, αναδείχτηκε και τιμήθηκε την Κυριακή 28.1.2001, σε μια σεμνή αλλά ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά εκδήλωση, που οργάνωσε η Βόρεια Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ στην Κηφισιά, για την παρουσίαση του βιβλίου του συντρόφου Μήτσου Στολίδη, με τίτλο: «Οι καταβολές μας» (Εκδοση της «Τυποεκδοτικής»).

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα, έκθεση με φωτογραφίες των ξυλόγλυπτων της Φυλακής του αγωνιστή Παντελή Μανταλόβα καθώς και το θαυμάσιο Λεύκωμά του με τα χειρόγραφα και τις φωτογραφίες των ξυλόγλυπτων που έχει εκδώσει ο «Ριζοσπάστης» με τον τίτλο: «Η Σταυρωμένη Αντίσταση - χειροτεχνήματα της φυλακής» - και αφιερώνεται στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Το έργο αυτό, θα πει η σ. Μαιρίνη Στεφανίδη, είναι μια τρανή απόδειξη αλλά και μια σεμνή συμβολή στην προσπάθεια των λαϊκών ανθρώπων να γράψουν τη δική τους ιστορία. Ενώ σημείωσε, πως και ο σ. Μήτσος Στολίδης και ο Π. Μανταλόβας, τα δικαιώματά τους από την πώληση των βιβλίων τα έχουν προσφέρει στο Κόμμα.


Ηταν μια εκδήλωση, όχι για να προβληθεί ο σεμνός αγωνιστής Μήτσος Στολίδης αλλά σαν μια προσπάθεια να ξαναζωντανέψει μια σελίδα από την αθάνατη Εθνική Αντίσταση, χωρίς φκιασιδώματα. Γιατί πρόκειται για «Καταγραφές» βιωμένες, ένα κομμάτι της νεότερης Ιστορίας, των αδιάκοπων αγώνων του λαού μας με μπροστάρη το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που εδώ και ένα αιώνα, σχεδόν, παλεύει για να γίνουν πραγματικότητα οι μύχιοι πόθοι του λαού και τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού.

Μέσα από το έργο του συγγραφέα αναδείχνονται οι αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και της πειθαρχίας γιατί χωρίς αυτές, οι αγωνιστές ήρωες δε θα μπορούσαν να είχαν νικήσει, να είχαν αντέξει στην άνιση πάλη, θα επισημάνει στην ομιλία του ο Νίκος Κουρκούνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για να αναφερθεί, στη συνέχεια, στην αξία των αγώνων του λαού μας για ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική προκοπή. Αγώνες - παρακαταθήκη για νέους αγώνες, διδάγματα για τη νέα γενιά, θα επισημάνει.

Ο ομιλητής κατέληξε, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει διέξοδος και βρίσκεται στα χέρια της εργατικής τάξης, των λαϊκών δυνάμεων, τις οποίες κάλεσε σε κοινή δράση και αγωνιστική συσπείρωση στα μέτωπα πάλης, στην προοπτική του Λαϊκού Μετώπου, που προτείνει το ΚΚΕ με το 16ο Συνέδριό του.

Η συγκίνηση στην κατάμεστη αίθουσα ανέβηκε στο κατακόρυφο, όταν ο Παντελής Μανταλόβας απάγγειλε το βραβευμένο ποίημα: «το τελευταίο τραγούδι» του ποιητή Κώστα Γιαννόπουλου.

Για την πολιτιστική αξία του βιβλίου του Μ. Στολίδη, μίλησε η φιλόλογος καθηγήτρια Ελένη Χαραλάμπους - Μουρίδου. Ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο που αναφέρονται στην εκτέλεση των 17 αγωνιστών στην Τούρλα της Αίγινας, το 1948, ανέγνωσε η Ματίνα Κανάτση.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, σεμνός και λιτός, μίλησε για τους ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες αγωνιστές με αναφορά στις καταβολές μας που διαμορφώνονται από ερεθίσματα και βιώματα του αγώνα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, ενώ παραβρέθηκαν ακόμα: Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Βάρσος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Χαλανδρίου: Γρηγόρης Γυφτόπουλος, Λεωνίδας Παπαδόπουλος και Λούλα Καρατζά. Στέργιος Λαμπρόπουλος, Δήμου Πεύκης, Χριστόφορος Φρεμεντίτης, Μελισσίων, Σφαντός Ηλίας, Ν. Ερυθραίας, Γ. Χριστοδούλου, ο εφέτης Αγγελος Ρεμπής κ.ά. Παραβρέθηκαν ακόμα από την ΚΕ του ΚΚΕ οι: Διαμάντω Μανωλάκου και Αθηνά Διαμαντή. Και, βεβαίως, ο διευθυντής της «Τυποεκδοτικής», Ιορ. Μενεμενόγλου. Επίσης, παραβρέθηκαν παράγοντες του μαζικού και φιλειρηνικού κινήματος της περιοχής, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, της ΚΟΑ κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2020-01-14 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2012-12-01 00:00:00.0)
Στερνό αντίο στο σύντροφο Παντελή (2008-03-04 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2004-10-12 00:00:00.0)
Στη μνήμη του ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (2002-10-27 00:00:00.0)
Εκδήλωση της Β. Αχτίδας της ΚΟΑ (2001-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ