Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αταλάντευτη στήριξη στα άγρια μέτρα

Το «Ζάππειο 2», που εμπλουτίζει το πρόγραμμα κυβέρνησης - τρόικας, υπερασπίστηκε ο Α. Σαμαράς από τη ΔΕΘ

Να πληρώσει αγόγγυστα τα νέα χαράτσια και γενικότερα τα βάρη της κρίσης κάλεσε το λαό από τη ΔΕΘ ο Α. Σαμαράς, ζητώντας ταυτόχρονα εκλογές και ισχυρή λαϊκή εντολή για να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα μια «επανεκκίνηση της οικονομίας», που θα γίνει με νέα προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο και διαρκή πόλεμο σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού. Το μήνυμα, που με καθαρότητα έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ με την ομιλία του και τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ήταν ότι οι θυσίες του λαού για την πλουτοκρατία είναι αναγκαίες και αναπόφευκτες, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσει ότι με μια κυβέρνηση της ΝΔ «οι θυσίες θα πιάσουν τόπο».

Μέχρι τότε, η ηγεσία της ΝΔ συμπλέει και συστρατεύεται με την κυβέρνηση στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων, είτε προβλέπονται, είτε όχι στο μεσοπρόθεσμο, πλειοδοτώντας υπέρ της δραστικής μείωσης του κράτους, της περιστολής των κρατικών δαπανών και της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εμφάνισε ως αιτία των νέων μέτρων την «ανικανότητα» και τις «καθυστερήσεις» της κυβέρνησης, ακριβώς για να εμφανιστεί ως καλύτερος διαχειριστής της ίδιας βάρβαρης πολιτικής.

Το πρώτο που ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ότι ο λαός πρέπει να πληρώσει το νέο χαράτσι για τα ακίνητα, κηρύσσοντας την πλήρη συμμόρφωση στους νόμους γενικότερα και αποδοκιμάζοντας κάθε ιδέα οργανωμένης άρνησης πληρωμής. «Εγώ δεν είπα να μην πληρώσει κανείς. Εγώ είπα να πληρώσουν. Ο νόμος - νόμος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, επανέλαβε ότι «το 'χω πει πολλές φορές είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή "δεν πληρώνω"», ενώ δε δίστασε να καυχηθεί για την εχθρική στάση του απέναντι στους λαϊκούς - ταξικούς αγώνες, που βάφτισε «αντικοινωνικές συμπεριφορές βίας». Ανέφερε μάλιστα ότι μόνες λαϊκές κινητοποιήσεις που αναγνωρίζει είναι «οι 20λεπτες, συμβολικού χαρακτήρα» που κάνει η ΔΑΠ στα Πανεπιστήμια.

Φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο

Οι δημαγωγικές κορόνες του τύπου «ο λαός δεν αντέχει άλλους φόρους», δεν εμπόδισαν τον πρόεδρο της ΝΔ να ζητήσει νέες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, μετακυλίοντας βέβαια τα βάρη στα λαϊκά στρώματα. «Ζητάμε φόρο επιχειρήσεων 15% και φόρο μερισμάτων 15%», τόνισε, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα πρότεινε ο φόρος «σε πρώτη φάση να επιστρέψει στο 40% ανώτατο και σε τρία - τέσσερα χρόνια να μην ξεπερνά το 30%». Συμφώνησε επίσης στη διατήρηση των πιο επαχθών αντιλαϊκών φόρων, των έμμεσων φόρων, στα σημερινά επίπεδα, προτείνοντας μια μικρή μείωση του ΦΠΑ εκεί που ήταν πριν δύο χρόνια.

Πάνω απ' όλα, όμως, έβαλε γερές πλάτες στην προωθούμενη διάλυση του δημόσιου τομέα, επικροτώντας τόσο τους στόχους, όσο και τα αντιδραστικά και βάρβαρα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από κυβέρνηση και τρόικα. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε την απόλυτη συστράτευσή του «στην μείωση του σπάταλου κράτους» - «ήδη από το Δεκέμβρη του 2009 ζητήσαμε πρώτοι να ληφθούν μέτρα για την περιστολή της σπατάλης. Και ανακοινώσαμε λεπτομερώς, στο Ζάππειο-ΙΙ, 18,4 δισεκατομμύρια περικοπές σπατάλης!», τόνισε. Στο ίδιο πνεύμα πλειοδότησε στη σφαγή των μισθών και των συντάξεων, των δαπανών για Υγεία, Παιδεία, προνοιακά επιδόματα, δηλώνοντας απερίφραστα ότι «"ναι" στη δημοσιονομική πειθαρχία λέμε κι εμείς».

Επίσης συμφώνησε με τη δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ισχυριζόμενος δημαγωγικά ότι μπορεί να επιτευχθεί δίχως απολύσεις. «Διοικητική μεταρρύθμιση σημαίνει σημαντικά μικρότερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων», είπε, συμπληρώνοντας για ψηφοθηρικούς λόγους ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει με μαζικές απολύσεις».

Από την άλλη, υποστήριξε ότι «με την εργασιακή εφεδρεία που προτείνουμε εμείς, μαζί με το πλήρες πάγωμα προσλήψεων για μια τριετία (με εξαίρεση υπερ-επείγουσες ανάγκες σε άμυνα, παιδεία και υγεία), μπορεί να μειωθεί σε τρία χρόνια το προσωπικό του δημοσίου κατά 150 χιλιάδες!». Ταυτόχρονα, έδωσε πράσινο φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του αντιλαϊκού μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και των μαζικών απολύσεων, προειδοποιώντας απλά ότι «δεν θα δεχθούμε να γίνουν με κομματικά κριτήρια»!

Ανάπτυξη - θηλιά στο λαό

Το «αναπτυξιακό μοντέλο», που παρουσίασε ως δήθεν εναλλακτική πρόταση, περιλαμβάνει πιο γενναία μέτρα υπέρ της ρευστότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων και ταυτόχρονα δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, μέσα από την κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. «Αυτά τα δύο - προσέλκυση ξένων επενδύσεων και μείωση φορολογικών συντελεστών - είναι ο κύριος κορμός αυτού του δημιουργικού σοκ που θα προκαλέσει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Μαζί με λύσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας», τόνισε, προσθέτοντας στα παραπάνω την αξιοποίηση - εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και νέα προνόμια στα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τη ναυτιλία και την πρωτογενή παραγωγή (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία).

Αυτά ακριβώς, δηλαδή την ενίσχυση της ρευστότητας και τα νέα προνόμια υπέρ των μονοπωλίων, θέλει να «επαναδιαπραγματευτεί» με την τρόικα και γι' αυτό ζητά ισχυρή λαϊκή εντολή μέσα από εκλογές. Σε ό,τι αφορά τους στόχους του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, η ΝΔ όχι μόνο συμφωνεί πλήρως, αλλά πιστεύει ότι θα τους πετύχει πιο γρήγορα με τις παραπάνω προτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ