Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Σενάρια σύνθλιψης των εργαζομένων

Συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ η τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου με τους εταίρους της κυβέρνησης σε ΕΕ και ΔΝΤ

Τα διάφορα σενάρια που οδηγούν στην ολική χρεοκοπία των λαϊκών νοικοκυριών βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχαν μέχρι αργά χτες το βράδυ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους των εταίρων της κυβέρνησης σε ΕΕ και ΔΝΤ. Σύμφωνα με χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «οι τεχνικές ομάδες που θα βρίσκονται στην Αθήνα θα επεξεργαστούν περαιτέρω ορισμένα στοιχεία» σήμερα το πρωί, ενώ το απόγευμα τα επαναληφθεί η τηλεδιάσκεψη.

Εχοντας σαν γραμμή πλεύσης την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που συνεδρίασε την Κυριακή ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί», ένα πρόγραμμα που προβλέπει τη συνεχή κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων, μέχρι την τελική εξόντωση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, Βενιζέλος και τρόικα, κατά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη, εξέτασαν όλο το φάσμα των μέτρων σφαγής των εργαζομένων που μεθοδεύουν να επιβάλουν, με στόχο την εξεύρεση και νέων κονδυλίων που θα πρέπει να κλαπούν από τα λαϊκά στρώματα προκειμένου να διοχετευτούν στις διάφορες ομάδες του κεφαλαίου, κυρίως προς τους τραπεζίτες πιστωτές.

Στην τηλεδιάσκεψη εξετάστηκαν σενάρια πλήρους διάλυσης της δημόσιας διοίκησης με την προώθηση δεκάδων χιλιάδων απολύσεων, εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνο της κίνησης, περικοπές συντάξεων, ακόμα και της προνοιακής του ΟΓΑ, κατάργηση και συγχώνευση δεκάδων οργανισμών, νέες περικοπές στα προνοιακά επιδόματα και επιδόματα υγείας.

Τα σενάρια άρχισαν να κυκλοφορούν από τη νύχτα του Σαββάτου, μέσα από «πληροφορίες» που διοχετεύουν κυβερνητικά στελέχη με στόχο την τρομοκράτηση και τον εκβιασμό των εργαζομένων. Στην μία πλευρά του εκβιασμού είναι η ανάγκη υποταγής των εργαζομένων σε όποια μέτρα και αν αποφασιστούν, στην άλλη βρίσκονται ενδεχόμενα που επίσης διακινούν κυβερνητικοί παράγοντες και σύμφωνα με τα οποία «είναι πιθανό αν δεν υπάρξει κατάληξη με την τρόικα να υπάρξει στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις». Μόνο που δεν αντιλαμβάνονται ότι μετά από ενάμιση χρόνο «μνημονίου» και «μεσοπρόθεσμου», ο εργαζόμενος που έχασε τη δουλειά του, ή ο συνάδελφός του που εργάζεται με 520 ευρώ το μήνα, ή ο τρίτος που τώρα απειλείται με απόλυση από το Δημόσιο, δεν έχει τίποτα πια να φοβηθεί και σχεδόν τίποτα να χάσει.

Αναμφισβήτητα, η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά εκβιάζει κατά σκαιό και απροκάλυπτο τρόπο τον ελληνικό λαό, θέτοντας εκ νέου το δίλημμα: Συναίνεση και στα νέα εξοντωτικά μέτρα ή χρεοκοπία. Η φύση του ωμού αυτού εκβιασμού, πάντως, δεν αλλάζει ακόμα και αν πράγματι πρόκειται για μέτρα που ζητούν από την κυβέρνηση οι εταίροι της στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των δικών τους επιχειρηματικών ομίλων, αφού αυτός που τα εισηγείται και τα επιβάλλει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της χώρας είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μια κυβέρνηση, η οποία στην ουσία έχει δεσμευτεί ότι θα ικανοποιήσει κάθε σημερινή και μελλοντική απαίτηση των πιστωτών της.

Τα μέτρα

Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται από τα σενάρια που διακινούνται είναι:

  • Εκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου και εποχικού προσωπικού.
  • Εκδοση αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου.
  • Εκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
  • Να νομοθετηθεί η παρακράτηση ως μέσο για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.
  • Νέο ασφαλιστικό σύστημα με παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας.
  • Διακοπή χορήγησης συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 55 χρόνων.
  • Περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση του Τύπου και έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να νομοθετηθεί άμεσα.
  • Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες.
  • Πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων έως το 2015.
  • Επανακαθορισμός των προστίμων για τα αυθαίρετα.
  • Εκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο /συγχώνευση 35 Οργανισμών που περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο και το κλείσιμο επιπλέον 30.
  • Εκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο /συγχώνευση των: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.
  • Εκδοση υπουργικών αποφάσεων για την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας ...που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους.
  • Εκδοση υπουργικών αποφάσεων για: α) τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας, β) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε (16) ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας γ) υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.
  • Νέο νόμο για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ