Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Κυνική ομολογία για αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων

Εραβαν και ξήλωναν σε βάρος του λαού ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και ο υπουργός Οικονομικών, σε χτεσινή ημερίδα του «Εκόνομιστ»

Μονόδρομος είναι για το κεφάλαιο, την κυβέρνηση και τους συμμάχους της η λήψη νέων αντιδραστικών μέτρων, στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης της κρίσης. Αυτό ομολόγησε κυνικά χτες από το βήμα ημερίδας του «Εκόνομιστ» ο μόνιμος σύνδεσμος του ΔΝΤ με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, Μ. Τράα, λέγοντας: «Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Το μνημόνιο δεν ήταν προκαθορισμένο μια για πάντα, θα απαιτηθούν και νέα μέτρα όσο θα προχωράμε».

Ο εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού έδειξε το δρόμο για την κλιμάκωση με μαζικές απολύσεις και στο στενό δημόσιο τομέα, ταυτόχρονα με τις παραπέρα «γενναίες μειώσεις των μισθών», για να εισπράξει ευθύς αμέσως την απάντηση - συγκατάθεση από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, σύμφωνα με τον οποίο «πράγματι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και στον ευρύτερο και στο στενό δημόσιο τομέα».

Εκβιάζοντας ανοιχτά το λαό και σε πλήρη ταύτιση με την κυβέρνηση, ο Μ. Τράα έκανε λόγο για «έλλειψη ευρύτερης πολιτικής στήριξης», την οποία και κρίνουν αναγκαία για το αποφασιστικό τσάκισμα του λαϊκού παράγοντα. Κατά τα άλλα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι το παραγόμενο ΑΕΠ θα συνεχίσει την κατρακύλα και για το 2012, γεγονός που απέδωσε στη «μη αναμενόμενη - σύμφωνα με τον ίδιο - εξάπλωση των αναταράξεων και σε άλλες χώρες».

Στρώνοντας το χαλί στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διαπίστωσε ότι η «Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από την κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων», δείχνοντας ότι τα χειρότερα είναι μπροστά για το λαό, αν δεν αντεπιτεθεί οργανωμένα για να τους ανατρέψει. Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία για το ρόλο του λαϊκού παράγοντα, λέγοντας ότι «μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται και όχι απλά να ανακοινώνονται» και έδωσε ανάγλυφα το στίγμα της πολιτικής τους για «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας, στις μεταφορές, στα κλειστά επαγγέλματα».

Από το συνέδριο του «Εκόνομιστ», ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, αναφέρθηκε στις ανάγκες της τάξης του για αλλαγές, που σύμφωνα με τον ίδιο, «ισοδυναμούν με την ανάγκη της εθνικής επιβίωσης», σε «ολιγωρίες που μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες», για την «πλήρη απελευθέρωση στις αγορές και τα επαγγέλματα», τις αποκρατικοποιήσεις, για τα λουκέτα σε δημόσιες υπηρεσίες, στο βωμό «απελευθέρωσης της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας από τα δεσμά που την καταπνίγουν».

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Β. Ράπανος, ζήτησε για λογαριασμό των τραπεζών μεγαλύτερη «ευελιξία» από το μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την πρόσθετη στήριξή τους από τον πακτωλό των διοχετευόμενων κεφαλαίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ