Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η εκδήλωση στο Μάλι - Μάδι

Θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για την ηρωική μάχη του ΔΣΕ

Εκδήλωση για τη μεγάλη μάχη του ΔΣΕ στο Μάλι - Μάδι Καστοριάς, που έγινε 10 - 13 Σεπτέμβρη του 1948, διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης στο Μάλι - Μάδι θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έστησε η Κομματική Οργάνωση. Θα μιλήσει ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά τη μεγάλη μάχη του Γράμμου που έγινε το καλοκαίρι του 1948, ο αστικός στρατός επεδίωξε την ταχύτερη συντριβή των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που με τον επιθετικό ελιγμό, τη νύχτα 20 προς 21 Αυγούστου 1948, πέρασαν στην περιοχή του Βίτσι. Γι' αυτό το σκοπό, συγκέντρωσε μεγάλες δυνάμεις, καθώς και όλα τα πολεμικά μέσα που είχε στη διάθεσή του - αεροπορία, πυροβολικό, άρματα μάχης. Πίστευε ότι είχε να αντιμετωπίσει ένα νικημένο και διαλυμένο ΔΣΕ, τα υπολείμματα του οποίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «διέρρευσαν στο Βίτσι».

Με τη συμμετοχή των Αμερικανών και Αγγλων ιμπεριαλιστών και υπό την εποπτεία του υπερστρατηγού Βαν Φλιτ καταρτίστηκε επιθετικό σχέδιο, την εκτέλεση του οποίου ανέλαβε το Β' Σώμα Στρατού. Η βασική επιδίωξη του αντιπάλου να εξοντώσει τις δυνάμεις του ΔΣΕ στο χώρο του Μάλι - Μάδι στο Βίτσι, απέτυχε. Ο ΔΣΕ απέκρουσε την επίθεση του αστικού στρατού και με τη μεγαλειώδη αντεπίθεση στο Μάλι - Μάδι τον ανέτρεψε και τον νίκησε. Η νίκη αυτή ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε την πιο σοβαρή κρίση στην κυβέρνηση της Αθήνας και της αμερικανοκρατίας.

Ο ΔΣΕ νίκησε γιατί είχε ένα πανίσχυρο όπλο, την ηθικοπολιτική του ανωτερότητα, τα ιδανικά του, γιατί ήταν λαϊκός επαναστατικός στρατός, ήταν ο στρατός του Κόμματος της εργατικής τάξης, του τιμημένου ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ