Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σε λίγο δε θα έχουμε ούτε ένα πιάτο φαΐ»

Κραυγή αγωνίας από εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων

Να αρνηθούν τη φοροληστεία και τα χαράτσια συλλογικά, μαζικά, οργανωμένα με τα συνδικάτα, ψήφισαν ομόφωνα εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων προχτές, Κυριακή. Οι εργαζόμενοι μαζί με τα παιδιά, τους φίλους, το γείτονα, θα συγκεντρωθούν μαζί με το σωματείο τους, την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα, μέρα που θα συζητείται στη Βουλή η τροπολογία για τα νέα χαράτσια στα ακίνητα. Την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν στην Ε' ΔΟΥ Καλλιθέας για να επιστρέψουν τα χαράτσια της «αλληλεγγύης». Ακόμα, ψήφισαν για απεργία το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη.

Στη συνέλευση, μίλησαν πολλοί εργαζόμενοι για το γιατί πρέπει οργανωμένα, συλλογικά να αρνηθούν να πληρώσουν τα χαράτσια.

Εργαζόμενη στο «Πράκτικερ», η Σπυριδούλα, είπε ότι έχουν απολυθεί παλιές ταμίες και έχουν πάρει νέα παιδιά που δουλεύουν 4ωρα, άλλοτε πρωί, άλλοτε μεσημέρι ή απόγευμα. Κάνουν υπερωρίες που δεν τις πληρώνονται και ο μισθός τους είναι 400 ευρώ. Υπάρχει εντατικοποίηση της δουλειάς και πολλά προβλήματα. Παίρνουν 2-3 ρεπό, γίνονται μεταθέσεις σε άλλα καταστήματα και όποιος αντέξει, όποιος δεν αντέχει σηκώνεται να πάει σπίτι του.

«Εγώ, είπε, έχω δύο παιδιά, ένα στο Λύκειο κι ένα στο Πανεπιστήμιο, κόβουν τα συγγράμματα, πρέπει να δώσω σαν αρχή για βιβλία 600 ευρώ. Εγώ που είμαι εργάτρια και ο άντρας μου, δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και με μειώσεις μισθών. Θα αντισταθούμε στα χαράτσια οργανωμένα. Δεν πληρώνουμε τίποτα. Πρέπει οργανωμένα να παλεύουμε. Σε λίγο δε θα έχουμε νερό να πλύνουμε τα πιάτα, σε λίγο δεν θα έχουμε πιάτα, σε λίγο δεν θα έχουμε φαγητό να βάλουμε στα πιάτα. Εκεί, θέλουν να μας φτάσουν, θέλουν να πεθάνουν την εργατική τάξη...».

Εργαζόμενη στο ΑΤΤΙΚΑ μίλησε για την εντατικοποίηση που υπάρχει εκεί και σε πολλά πολυκαταστήματα, ΖΑRΑ, PUBLIC. Οπως είπε, κόβουν τους μισθούς, δουλεύουν με 400 και κάτι ή με 500 ευρώ το μήνα.

«Πολλές εργαζόμενες - είπε - δουλεύουν και στις πωλήσεις και στην παραλαβή, και στο ταμείο, τα κάνουν όλα. Δεν έχουμε ούτε γιατρό σε περίπτωση λιποθυμίας, φωνάζουμε να μας σώσει αν κάποιος πελάτης είναι γιατρός. Είναι χαρακτηριστικό είπε ότι έχουν πολύ δυνατά το κλιματιστικό που δεν αντέχεις και όταν τους λες να το χαμηλώσουν, σου λένε ότι "το έχουμε έτσι για να μην κάθεστε"! Μαζί με το σωματείο, να μην πληρώσουμε τίποτα. Ηρθε μια γυναίκα στο σωματείο που έλεγε για τα χαράτσια τι θα κάνω έχω δύο παιδιά, το ένα πάει φροντιστήριο, μου έχουν μειώσει το μισθό, έχω ένα σπίτι δεν έχω δυνατότητα να πληρώσω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ