Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ελλάδα, σταθερά, η πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στοιχεία από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Ελλάδα είναι η πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και αποκλίνει συνεχώς από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο σε πληθώρα οικονομικο-κοινωνικών «δεικτών» όπως προκύπτει από «έκθεση» της Κομισιόν, που θα δημοσιευτεί σήμερα ενόψει του «έκτακτου» Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Στοκχόλμης (23/24 του Μάρτη) για «την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Σύμφωνα με την εντολή του περσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισαβόνας (Μάρτης 2000), η Κομισιόν υποβάλλει την «έκθεση» με την οποία θα «αξιολογείται» η συμβολή των δημόσιων οικονομικών στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση και στην οποία θα «εκτιμάται», βάσει συγκρίσιμων δεδομένων και δεικτών, εάν και κατά πόσο λαμβάνονται «κατάλληλα συγκεκριμένα μέτρα» στους τομείς: 1) Φορολογία επί της εργασίας, 2) «δαπάνες για σώρευση υλικού και ανθρώπινου κεφαλαίου» και 3) κοινωνική ασφάλιση. Πρόκειται για επανάληψη των «συστάσεων» στις διάφορες πτυχές των δημοσίων οικονομικών που ενεργοποιήθηκαν από το λεγόμενο «πακέτο της Λισαβόνας».

Σύμφωνα με δηλώσεις της αρμόδιας για την κοινωνική πολιτική Ελληνίδας επιτρόπου, Α. Διαμαντοπούλου, η Κομισιόν υποβάλλει την «έκθεση» προς τους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, έχοντας, βασικά, δύο στόχους: 1) «Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει την ευφυία (!!!) να αναγνωρίζει το γεγονός ότι μια καλή πολιτική ανθρώπων στο χώρο εργασίας είναι τελικά επωφελής για όλους. Γι' αυτό το λόγο, η Στοκχόλμη θα ενισχύσει το μήνυμα της Λισαβόνας ότι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αναλάβουν έναν πλήρη και πιο συστηματικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό του τρόπου εργασίας», και, 2) «η Στοκχόλμη πρέπει να μας βοηθήσει να εντείνουμε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών για τον εκσυγχρονισμό των συνταξιοδοτικών συστημάτων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους σε ένα περιβάλλον όπου συντελούνται οικονομικές και δημογραφικές αλλαγές».

Σήμερα αναμένονται σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ρ. Πρόντι, και του αρμοδίου για τα οικονομικά επιτρόπου, Π. Σόλμπες, ο οποίος θα παρουσιάσει και μια «φιλόδοξη μεταρρύθμιση» του «συντονισμού» των οικονομικών πολιτικών της ΕΕ σε επίπεδο «ζώνης ευρώ» (ευρώ-12). Το στίγμα, πάντως, της ταξικής και αντεργατικής πολιτικής της Κομισιόν έδωσε η Α. Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε ότι «η παγκοσμιοποίηση και η κοινωνία της γνώσης είναι φορείς της αλλαγής. Καλό είναι λοιπόν να προβλέπουμε αλλά και να επωφελούμαστε από αυτή την αλλαγή ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια ανταγωνιστική και συνεκτική βάση για το μέλλον».

Ελληνική φτώχεια και υστέρηση

Η «έκθεση» της Κομισιόν παρουσιάζει ανάγλυφα την «απόκλιση» της χώρας μας από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Ελλάδα, όχι μόνο εξακολουθεί σταθερά να έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ, αλλά, κάθε μέρα, φτωχαίνει όλο και πιο πολύ. Η Κομισιόν διαπιστώνει μεγάλη ανεπάρκεια στήριξης των χαμηλότερων εισοδημάτων, ενώ το ποσοστό των «επίσημα» φτωχών ανέρχεται στο 22% και η φορολογία στους χαμηλόμισθους είναι η έβδομη υψηλότερη στην ΕΕ.

Η φορολογική επιβάρυνση στην ΕΕ παρουσιάζει συνεχή αύξηση, φθάνοντας στο «ιστορικό» επίπεδο του 46% του ΑΕΠ το 1999. Η Ελλάδα είναι το κράτος-μέλος με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ μετά την Ισπανία, που κυμαίνεται μεταξύ 11,5 -12% του ενεργού πληθυσμού. Η χώρα μας παρουσιάζει και την πιο έντονη έξαρση των ποσοστών ανεργίας στην ΕΕ, ενώ, π.χ., στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται. Η Ελλάδα είναι το κράτος-μέλος της ΕΕ με τις χαμηλότερες συνολικές δαπάνες για κατάρτιση στο πλαίσιο της αγοράς εργασίας (0,30% του ΑΕΠ) και τις χαμηλότερες δαπάνες για την παιδεία (3,5% του ΑΕΠ). Αλλά και τα συγκριτικά στοιχεία έχουν ενδιαφέρον αφού, για παράδειγμα, οι δαπάνες του ελληνικού κράτους για κατάρτιση στο πλαίσιο της αγοράς εργασίας ήταν υψηλότερες πριν μία δεκαετία (0,36% του ΑΕΠ το 1990).

Η χώρα μας έχει και το χαμηλότερο ευρωπαϊκό ποσοστό δημοσίων δαπανών για την υγεία (4,7% του ΑΕΠ το 1998). Η έκθεση της Κομισιόν διαψεύδει ακόμη και καθημερινές προπαγανδιστικές κορόνες της κυβέρνησης αφού, π.χ., η Ελλάδα είναι το κράτος- μέλος της ΕΕ με τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη απασχόλησης, που ανέρχεται μόλις στο 55% των εργαζομένων και άνεργων ικανών προς εργασία. Οι διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί «πλήρους απασχόλησης» ισχύουν μόνο για την τηλεοπτική παραπληροφόρηση του ελληνικού λαού.

Η έκθεση της Κομισιόν περιέχει σωρεία «δεικτών» για το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η Ελλάδα είναι το κράτος- μέλος που κατέχει την τελευταία θέση στο ενδοκοινοτικό εμπόριο. Οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας είναι προτελευταίες στην ΕΕ, ενώ η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό χρηστών του Διαδικτύου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ