Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Συνετιστείτε» διαμηνύει στους διαφωνούντες η ΠΓ

Οπως αναμενόταν, η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της - από κοινού με την κοινοβουλευτική ομάδα - καταδίκασε, ομολογουμένως σε ήπιους τόνους, όσους διαφοροποιούνται από τις επιλογές της ηγεσίας, υπεραμύνθηκε της τακτικής και της γραμμής πλεύσης του κόμματος και διαμήνυσε ότι στο εξής ο Συνασπισμός θα κινείται στη βάση των αποφάσεων του συνεδρίου του.

«Η ΠΓ του ΣΥΝ επισημαίνει ως αρνητικά φαινόμενα, πρακτικές και αντιλήψεις που καλλιεργούν συγχύσεις και αμφισημίες σε βάρος των συλλογικών πρωτοβουλιών και των κοινά διαμορφωμένων απόψεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση. Η «επισήμανση» της ΠΓ καταδεικνύει βέβαια τη Μαρία Δαμανάκη και τους λοιπούς «εκσυγχρονιστές» στο βαθμό που αυτοί διαχωρίζουν δημοσίως τη θέση τους από τις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας.

«Η υπέρβαση τέτοιων αρνητικών φαινομένων θα γίνει μέσα από δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες και απαιτεί την ενεργητική συμβολή όλων των μελών του ΣΥΝ», διαμήνυσε η Πολιτική Γραμματεία.

Κατόπιν αυτής της απόφασης αναμένεται νέο «γαϊτανάκι» δηλώσεων στελεχών ένθεν και ένθεν, που κατά την προσφιλή τους τακτική ανταλλάσσουν πυρά μέσω των ερτζιανων. Αλλωστε, οι εκπρόσωποι της νεότευκτου «ανανεωτικής συσπείρωσης» και μέλη της ΠΓ, Μ. Παπαγιαννάκης και Θ. Μαργαρίτης (ο Κ. Πουλάκης απουσίαζε), δήλωσαν ρητά και κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσουν να λένε αυτά που λένε, καταψήφισαν άλλωστε την απόφαση της ΠΓ και πρότειναν τη λήψη πρωτοβουλιών πολιτικής συνεννόησης. Σε ό,τι αφορά τη Μαρία Δαμανάκη διαφώνησε και επέμενε στις θέσεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει.

Κατά τα άλλα, η ΠΓ ενέκρινε τη στάση της ΚΟ στη διαδικασία μομφής προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, αποφάσισε να συνεχίσει τον προγραμματισμό του κόμματος με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για διάφορα ζητήματα, ανακοινώνοντας πως την ερχόμενη βδομάδα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για την απλή αναλογική.

Η συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις παραπέμφθηκε στην προσεχή συνεδρίαση της ΚΠΕ στις αρχές Μάρτη, ωστόσο η ΠΓ εκτίμησε ότι ο ΣΥΝ «κινείται και παρεμβαίνει συλλογικά με βάση τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου και ότι η υλοποίηση του προγραμματισμού που έχει εγκρίνει η ΚΠΕ ενισχύει τον διακριτό ρόλο του κόμματος και τη συσπείρωση του ευρύτερου ρεύματος, των δυνάμεων της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Οικολογίας, των δικαιωμάτων».

Η ΠΓ θεώρησε σκόπιμο να επαναλάβει (ή μάλλον να υπενθυμίσει σε όσα στελέχη το έχουν ξεχάσει) ότι ο ΣΥΝ «εμμένει σταθερά στην άσκηση προγραμματικής αντιπολίτευσης από θέσεις της σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς. Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν και στις σημερινές συνθήκες την ανάγκη προοδευτικής ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, με τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για νέα προοδευτική πλειοψηφία».

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ακόμα την «εμμονή της κυβέρνησης σε νεοφιλελεύθερες επιλογές και τον ισχύοντα εκλογικό νόμο», που κατά τον ΣΥΝ «ευνοούν την κεντροδεξιά ανασύνθεση και συσπείρωση και υπονομεύουν τις προϋποθέσεις για εναλλακτική προοδευτική λύση». Συνεχίζοντας ως προς το ίδιο θέμα και με αιχμές προς τους «αντιφρονούντες», αναφέρει πως «η διλημματική καλλιέργεια απόψεων για την πόλωση κεντροδεξιάς - κεντροαριστεράς, και μάλιστα ερήμην της ασκούμενης δεξιόστροφης πολιτικής και του εκλογικού νόμου που οδηγεί σε στρεβλώσεις, δεν αποτελεί εναλλακτική πολιτική στα διαμορφούμενα σενάρια συντηρητικής ανασύνθεσης και τροφοδοτεί συμπληρωματικές αντιλήψεις για τον ρόλο της Αριστεράς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με οδηγό τις ...δημοσκοπήσεις προς την κυβερνώσα «αριστερά» (2008-02-26 00:00:00.0)
Η ΚΠΕ θα αποφανθεί για την Μ. Δαμανάκη (2001-10-11 00:00:00.0)
«Ανώδυνα» κύλησε η συνεδρίαση της ΚΠΕ (2001-03-06 00:00:00.0)
Ολα τα «μέτωπα» ανοιχτά ενόψει Συνεδρίου (2000-05-30 00:00:00.0)
Ες αύριον τα νεότερα (2000-05-13 00:00:00.0)
Στο συνέδριο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών (2000-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ