Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Συμβολική κατάληψη στον ΟΑΕΔ

Ανεργοι διαμαρτύρονται για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται σε αντίθεση με τις γενναίες επιδοτήσεις που δίνονται στους εργοδότες

Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΑΕΔ Νάουσας πραγματοποίησαν οι άνεργοι της πόλης, από τις 7 μέχρι τις 11.30 το πρωί χτες, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ που έχει ως αποτέλεσμα να παίρνει τρομακτικές διαστάσεις το πρόβλημα της ανεργίας στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας.

Η κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ έγινε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργών. Οι άνεργοι και το εργατικό κίνημα της πόλης καταγγέλλουν ότι ο ΟΑΕΔ, τα τελευταία χρόνια, έχει μετατραπεί σε μηχανισμό επιδότησης των εργοδοτών και όχι των ανέργων. Συγκεκριμένα καταγγέλλεται ότι με απόφαση του ΔΣ, ο ΟΑΕΔ διαγράφει χρέη του εργοδότη επιχείρησης που έκλεισε, ενώ αντίθετα διαμορφώνει χρέος στους ανέργους, που για ορισμένους ξεπερνά το ένα εκατομμύριο! Πρόκειται για επιδοτήσεις που είχαν πάρει οι εργαζόμενοι και τώρα ο ΟΑΕΔ ζητά απ' αυτούς να επιστρέψουν τα χρήματα, αντί να κυνηγήσει τον εργοδότη και να πάρει απ' αυτόν τα διεκδικούμενα ποσά.

Τα αιτήματα των ανέργων είναι: 200.000 οικονομική ενίσχυση για όλους τους ανέργους. Διαγραφή του χρέους που έχει επιβληθεί στους ανέργους και η απόδοση σ' αυτούς της τακτικής επιδότησης που καθυστερεί από την απόλυσή τους στις 20/9/99. Να επιμηκυνθεί ο χρόνος επιδότησης των ανέργων.

Εάν τα αιτήματα αυτά δε γίνουν αμέσως αποδεκτά, η κατάληψη θα επαναληφτεί και αύριο και την Παρασκευή. Μάλιστα, εάν η διοίκηση του ΟΑΕΔ εξακολουθεί να αρνείται να δώσει λύση στα προβλήματα αυτά, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας, Χρήστος Τρεμπελής, από τη Δευτέρα θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ο Χρήστος Τρεμπελής δήλωσε ακόμα ότι «την τελευταία δεκαετία έχουν χαθεί πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας στη Νάουσα. Η κατάσταση είναι τραγική. Υποβάλαμε αίτηση, τον περασμένο Οκτώβρη, στον υπουργό Εργασίας για έκτακτο επίδομα 200.000 δρχ. στους ανέργους της πόλης. Η απάντηση του υπουργού, μετά από σχετική Επερώτηση στη Βουλή, ήταν ότι η κυβέρνηση δε δίνει επιδοτήσεις σε ανέργους, αλλά επιδοτεί προγράμματα απασχόλησης, δηλαδή, επισημαίνει ο Χρ. Τρεμπελής, επιδοτεί τους εργοδότες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ