Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Πλατιά αγωνιστική συσπείρωση

Συσκέψεις του ΠΑΜΕ σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα χτες για πλατιά αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Συλλαλητήρια στις 14 Μάρτη 

Στην κοινή δράση, στην πιο πλατιά λαϊκή συσπείρωση, που θα ορθώσει αγωνιστικό τείχος στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης καλούν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, ενώ πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες και οι εκδηλώσεις για το ασφαλιστικό. Η μεγάλη συμμετοχή στην προχτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα εκλεγμένων συνδικαλιστών και μάλιστα από ένα ευρύτερο φάσμα δυνάμεων, δείχνει τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από την πρωτοβουλία του.

Χτες, τη σκυτάλη πήραν η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα με ανάλογες συσκέψεις, στις οποίες εκλέχτηκαν επιτροπές αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις 14 Μάρτη, μία ημέρα πριν την έναρξη του συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Χτες βράδυ, στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη αίθουσα «Αβραάμ Μπεναρόγια» του ΕΚΘ ήταν κατάμεστη από εκπροσώπους εργατικών σωματείων και άλλων φορέων των εργαζομένων, εργάτες, υπάλληλους, συνταξιούχους, που πήραν μέρος στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό σύστημα. Το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκόμενων εκδηλώθηκε με μεγάλη συμμετοχή στη συζήτηση που ακολούθησε την εισήγηση, την οποία παρουσίασε στη σύσκεψη ο Κ.Αβραμόπουλος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Για την υπεράσπιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να υψώσουμε ένα δυνατό μαζικό αγωνιστικό Μέτωπο. Η κατεδάφιση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας δεν είναι μοιραία και μπορούμε να την ανατρέψουμε. Η πλούσια αγωνιστική πείρα του κινήματος της εργατικής τάξης είναι στοιχείο που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο σημερινό αγώνα μας», τόνισε στην εισήγησή του ο Κ.Αβραμόπουλος. «Πρέπει να σταματήσουμε, υπογράμμισε ο ομιλητής, το στημένο παιχνίδι της ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ και άλλων φορέων με το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, να τους καταγγείλουμε, να τους ξεσκεπάσουμε στη συνείδηση των εργαζομένων. Για να πετύχει ο αγώνα μας χρειάζεται συντονισμός και διεύρυνση του Μετώπου. Προτείνουμε, κατέληξε, τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα για την οργάνωση της πάλης μας».

Στη σύσκεψη συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΟΘ με επικεφαλής τον βουλευτή Αγ. Τζέκη καθώς και πολλές αντιπροσωπείες σωματείων και άλλων φορέων, όπως το σωματείο εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης Καλαμαριάς, το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ, αντιπροσωπεία από την εθνική συνομοσπονδία ελληνικού εμπορίου, από το σύλλογο εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης, σωματεία συνταξιούχων ΤΕΒΕ και ΙΚΑ, Μετάλλου και Χάρτου. Επίσης, αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής αγροτών, της ένωσης καταστηματαρχών Καλοχωρίου, του παγκαπνεργατικού σωματείου, του συνδικάτου οικοδόμων, του σωματείου της ΕΛΕΝΙΤ, ο πρόεδρος των βιοτεχνών -επιπλοποιών, αντιπρόσωπος της ομοσπονδίας βιοτεχνικών σωματείων Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της ένωσης εμπόρων χονδρικής πώλησης τυποποιημένων ζαχαρωδών κ.α Συνολικά συμμετείχαν στη σύσκεψη 49 φορείς.

Στην Πάτρα, στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών συμμετείχαν δεκάδες εκλεγμένοι συνδικαλιστές, δηλώνοντας την απόφασή τους να πάρουν την υπόθεση της κοινωνικής ασφάλισης στις πλάτες τους. «Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται η ενεργοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Αντώνης Ταβουλάρης -μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου- καλώντας τους παρευρισκόμενους να ξεσηκώσουν τον κόσμο, να ενεργοποιήσουν τους εργαζόμενους να συσπειρώσουν τα λαϊκά στρώματα και να διαμορφώσουν το περιεχόμενο του αγώνα. Κάθε σωματείο, κάθε έντιμος συνδικαλιστής που σέβεται την ψήφο του εργάτη, πρέπει να χτυπήσει συναγερμό. Η συγκρότηση ενός πλατιού αγωνιστικού μετώπου πάλης ενάντια στις ασφαλιστικές ανατροπές είναι εξαιρετικά επείγουσα», κατέληξε ο συνδικαλιστής.

Στην κρισιμότητα του αγώνα που επωμίζονται οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Μαυρίκος -μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ- που παραβρέθηκε στη σύσκεψη σημειώνοντας ότι σήμερα δεν κρίνονται κάποια επιμέρους αιτήματα ή δικαιώματα, αλλά η καρδιά των εργατικών κατακτήσεων.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε ομόθυμα η καταδίκη κάθε «κοινωνικού διαλόγου» και πολλοί ομιλητές προειδοποίησαν τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ «να μη διανοηθούν να καταφύγουν στην απάτη του κοινωνικού διαλόγου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ