Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Τους έδωσε και το... «βόδι»!

Αυξάνονται  τα εισιτήρια στα ακτοπλοϊκά πλοία κατά 7%, μειώνεται η φορολογία των ποντοπόρων πλοίων, όμως οι εφοπλιστές ζητάνε κι άλλα!

Νέα υπερκέρδη δωρίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους εφοπλιστές «κλέβοντας» από τις τσέπες εργαζομένων και συνταξιούχων. Με απόφαση των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών αυξάνονται τα εισιτήρια στα ακτοπλοϊκά πλοία κατά 7%! Ενώ ετοιμάζεται μείωση της φορολογίας των πλοιοκτητών των ποντοπόρων πλοίων!

Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τους ακτοπλόους εφοπλιστές οι κυβερνητικοί... «μποναμάδες» δε σταματούν εδώ. Ηδη ετοιμάζεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την αλλαγή του ακτοπλοϊκού θεσμικού πλαισίου, με το οποίο αφήνονται εντελώς ασύδοτοι, με ό,τι αυτό σημαίνει για την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνθεση των ελληνικών νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και βέβαια τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών! Μάλιστα, χτες το μεσημέρι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής συναντήθηκε στο γραφείο του με εκπροσώπους της διοίκησης της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ), από τους οποίους κατατέθηκαν και νέες εξωφρενικές αξιώσεις, όπως είναι η παραπέρα αύξηση της τιμής των ναύλων, η πλήρης απελευθέρωση στο όριο ηλικίας των ακτοπλοϊκών πλοίων που τώρα είναι τα 30 χρόνια και άλλα.

Ειδικότερα κατά τη χτεσινή τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες - η οποία προηγήθηκε της συνάντησης με την ΕΕΑ - ο υπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του ναύλου των ακτοπλοϊκών πλοίων σημειώνοντας ότι για την αύξηση αυτή πάρθηκε υπόψη η αύξηση του πληθωρισμού. Η αύξηση αυτή θα γίνει σε δύο δόσεις. Την πρώτη δόση οι επιβάτες θα τη... νιώσουν την 1η Μάρτη οπότε θα εισιτήρια θα αυξηθούν κατά 5% και τη δεύτερη την 1η Ιούνη, οπότε θα αυξηθούν επιπλέον 2%. Ομως δεν είναι μόνο αυτό το 7%. Η κυβέρνηση, ως γνωστό, έχει ήδη θεσμοθετήσει την καθιερωμένη αύξηση του 10% στο θερινό ναυλολόγιο που τίθεται αυτόματα σε ισχύ κάθε Μάρτη! Μιλάμε δηλαδή για νέα τεράστια πρόκληση σε βάρος των νησιωτών, συνολικά των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να χρυσοπληρώσουν και από πάνω τη συνεχή και όπως αποδείχτηκε εγκληματική υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Σχετικά με την ποντοπόρο ναυτιλία ο υπουργός δήλωσε ότι: «Στόχος μας είναι πώς θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα κυρίως μέσα από τον τομέα της φορολογίας», και ανέφερε ότι ήδη η σχετική επιτροπή που ασχολείται με το θέμα της μείωσης έχει αποφανθεί, ενώ αναμένεται η έγκριση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ