Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ
Απαιτούν τήρηση των συμφωνιών

Στάση εργασίας με καθολική συμμετοχή πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σε τρία εργοτάξια για την τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο εργοτάξιο του Μεγάρου Μουσικής
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο εργοτάξιο του Μεγάρου Μουσικής
Την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, αν δεν εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία εργοδοτών - Συνδικάτου Οικοδόμων και η εργατική νομοθεσία, επιβεβαίωσαν με την καθολική συμμετοχή τους στη χτεσινή δίωρη στάση εργασίας, οι Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι στα εργοτάξια της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, στο Μέγαρο Μουσικής.

Προβλήματα με την καταβολή του μεροκάματου, των ημερομισθίων των αργιών και των προσαυξήσεων για παράνομες υπερωρίες, παράνομη δουλιά τα Σαββατοκύριακα, αλλά και προβλήματα με την ασφαλιστική τους κάλυψη, αντιμετωπίζουν καθημερινά στα εργοτάξια των μεγάλων έργων οι εργάτες. Πολλοί εργοδότες («ΑΛΦΑ-ΜΠΕΤΟΝ», «Τεχνοδομική», «J&P», Λάλης Κυριακού, Δαλάγκας), εργολάβοι, υπεργολάβοι αθετούν συμφωνίες, δεν τηρούν τη νομοθεσία, δημιουργούν και οξύνουν τα προβλήματα στους χώρους δουλιάς.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για να καλυτερέψουν τη ζωή τους «στάθηκαν» κυριολεκτικά, οι εργαζόμενοι χτες το πρωί, στην είσοδο του εργοταξίου του Μεγάρου Μουσικής. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος, ο γραμματέας Γ. Πάσουλας και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Δ. Βανδώρος, μίλησαν για την ανάγκη άμεσης διεκδίκησης και οργανωμένης παρέμβασης των ίδιων των εργαζομένων για τη λύση των προβλημάτων τους. Αμεσα δημιουργήθηκε εργοταξιακή επιτροπή στον τόπο δουλιάς.

Χαρακτηριστική η εικόνα μιας ομάδας Αλβανών εργατών, να τραγουδά πολυφωνικά τραγούδια. Κι όπως είπε και ο Α. Ζαζόπουλος στην ομιλία του, «ο εργάτης τραγουδάει, πολεμάει, αντιστέκεται, κερδίζει». Στην αρχή αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα του ασφαλιστικού: «Χρειάζονται αγώνες άλλης ποιότητας και μορφών για την κοινωνική ασφάλιση. Το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Αύγουστο, κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης. Διαλύεται η κοινωνική ασφάλιση, αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, καταργούνται τα βαρέα και ανθυγιεινά, οι αναπηρικές συντάξεις.

Στόχος της κυβέρνησης το πέρασμα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Χρέος όλων, να μη γυρίσουμε 200-300 χρόνια πίσω, να κρατήσουμε και να ενισχύσουμε ό,τι υπάρχει, ν' αντισταθούμε. Ν' απλωθεί η δράση σ' όλα τα μέτωπα, σ' όλους τους εργαζόμενους».

Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε στους αλλοδαπούς εργάτες η θέση του 19ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, για διακρατική συμφωνία κυβέρνησης - χωρών προέλευσης: να ισχύουν και στις χώρες τους το σύνολο των ημερών ασφάλισης κατά την εργασίας τους στη χώρα μας, μαζί μ' όλα τα δικαιώματα.

Μετά την οργανωμένη και μαζική πίεση των εργαζομένων, ο εργοδότης του εργοταξίου του Μεγάρου Μουσικής ζήτησε συνάντηση με το Συνδικάτο Οικοδόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ