Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Πρόταση πάλης από τη ΔΑΣ

Σύμπραξη ΠΑΣΚΕ και Αυτ. Παρέμβασης με κοινό ψηφοδέλτιο, ενώ η ΔΑΣ κάλεσε σε ενίσχυσή της για αλλαγή πορείας της Ομοσπονδίας

Η σύμπραξη της παράταξης της Αυτόνομη Παρέμβαση με την ΠΑΣΚΕ και η κάθοδός τους σε κοινό ψηφοδέλτιο στις σημερινές εκλογές, προέκυψε κατά τη χτεσινή, δεύτερη μέρα, του 36ου Εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα με την εκλογή νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

Ετσι, μετά τις νόθες διαδικασίες με τις οποίες παίρνουν μέρος στο συνέδριο 11 αντιπρόσωποι από τα σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων Κασσάνδρας, Πύργου, Φλώρινας και του σωματείου Μαγείρων Πάτρας, έρχεται σήμερα η παραταξιακή σύμπραξη ΠΑΣΚΕ και Αυτόνομης Παρέμβασης για να ολοκληρώσει το «σκηνικό» μιας πορείας ταξικής συναίνεσης και στήριξης του «κοινωνικού διαλόγου», η οποία χαρακτήρισε τα προηγούμενα τρία χρόνια την Ομοσπονδία.

Το δρόμο της σύγκρουσης επιλέγει η ΔΑΣ

Στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές κατακτήσεις και τα κοινωνικά δικαιώματα που καταργούνται, στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, στην ανεργία και στη φτώχεια που μαστίζουν την πλειοψηφία των εργαζομένων αναφέρθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, επικεφαλής της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) στην τοποθέτησή του στο συνέδριο.

Οπως τόνισε, η κατάσταση των εργαζομένων του κλάδου είναι δραματική. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, από τους 38.954 μαγείρους οι 4.752 είναι άνεργοι, ενώ το ποσοστό μεγαλώνει στους σερβιτόρους όπου από τους 107.247 οι 16.459 είναι χωρίς δουλιά. Την ίδια ώρα ελάχιστοι είναι οι εργαζόμενοι στον κλάδο που πληρώνονται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, στα οποία αυτοί που κερδίζουν είναι και πάλι οι εργοδότες.

Για το «μεγάλο φαγοπότι» των Ολυμπιακών Αγώνων - που πολλοί το χρησιμοποιούν και το θεωρούν πανάκεια για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου - ο Χρ. Κατσώτης τόνισε πως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες «όχι μόνο δε θα κερδίσουν τίποτα αλλά θα χάσουν πολλά από τα δικαιώματα που τους έχουν απομείνει. Η εντατικοποίηση, η δουλιά μέχρι και δύο 8ωρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, η κατάργηση κάθε έννοιας ελευθερίας και δικαιωμάτων θα είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν». Αναφερόμενος στη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, ο Χρ. Κατσώτης υπογράμμισε: «Αποδέχτηκε τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου και τα τραγικά του αποτελέσματα. Λειτούργησε στη βάση των συμβιβασμών της αποδοχής και της στήριξης των δήθεν εκσυγχρονισμών. Συνέβαλε δυστυχώς στη χειροτέρευση των όρων δουλιάς και αμοιβής, στη χειροτέρευση της ζωής μας», για να συμπληρώσει: «Διαφορετική θα ήταν σήμερα η κατάσταση αν οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και στην Ομοσπονδία δεν έκαναν χρόνια τώρα συστηματική προσπάθεια εφησυχασμού και εξαπάτησης των εργαζομένων».

Καταλήγοντας ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τους αντιπροσώπους να στηρίξουν τη ΔΑΣ ώστε να αλλάξει ρότα η Ομοσπονδία. «Η ΔΑΣ έχει στελέχη που μπορεί να μπει μπροστά, στον αγώνα. Ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκετε εμείς σάς καλούμε να επιλέξετε το δρόμο της σύγκρουσης και της αντεπίθεσης, για να πάμε μπροστά», κατέληξε.

Δεν «τραβάνε» οι... εργαζόμενοι

Ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ και απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στ. Κωλέτσης υποβάθμισε τη δυνατότητα της Ομοσπονδίας να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων του κλάδου, ισχυριζόμενος ότι δε θέλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους αγώνες! Χαρακτηριστικά είπε: «Πήγαμε στη Ρόδο και στην Κέρκυρα και όταν είπαμε για απεργία μας είπαν τα σωματεία ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάνε. Τι να κάνουμε να κηρύξουμε απεργία στα χαρτιά;». Ενώ «ευφυολογώντας», στα πλαίσια πάντα του φιλοκυβερνητικού συνδικαλισμού είπε: «Δε σας καλούμε να "ΠΑΜΕ" σας καλούμε... Ελάτε να προχωρήσουμε μαζί για να λύσουμε τα προβλήματα».

Κήρυγμα περί αυτονομίας του συνδικαλισμού έκανε ο επικεφαλής της Αυτόνομης Παρέμβασης Γ. Σαφός, ενώ λίγο αργότερα προχώρησε η σύμπραξη με την ΠΑΣΚΕ, για να προωθηθεί ο «διάλογος» με την εργοδοσία.

Στην «επιθετική» στάση που πρέπει να κρατήσει από εδώ και πέρα το συνδικαλιστικό κίνημα, αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Ν. Μελισσάρης, επικεφαλής της ΔΑΚΕ και σημείωσε ότι δεν είναι ανάγκη απαραίτητα να γίνουν αγώνες, αλλά αρκεί να «πλησιάσουν» οι συνδικαλιστές τους εργαζόμενους και να σταθούν δίπλα τους.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν εργαζόμενοι από διάφορές περιοχές της χώρας που κατέθεσαν τα προβλήματα και τον προβληματισμό τους πάνω στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά και το νέο νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και για το ασφαλιστικό που έπεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ