Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Θα απαντηθούν οι προκλήσεις!

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών και εργαζομένων στην Εισαγγελία Πειραιά για τον πρωτοφανή ξυλοδαρμό συνδικαλιστών και της σύλληψή τους

Ο Μ. Νουφαρίτσης μιλάει στους συγκεντρωμένους, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Πειραιά, προχτές το βράδυ
Ο Μ. Νουφαρίτσης μιλάει στους συγκεντρωμένους, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Πειραιά, προχτές το βράδυ
«Μήπως είστε περισσότερο βίαιοι από ό,τι χρειάζεται;». Αυτή ήταν η απάντηση εισαγγελέα του Πειραιά στην αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, που τον επισκέφτηκε χτες στα πλαίσια μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας στα δικαστήρια και κατήγγειλε τους πρωτοφανείς τραμπουκισμούς και ξυλοδαρμούς που δέχτηκαν μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά από μπράβους της εταιρίας «Μεντιτεράνιαν Κουάρκ», καθώς και τη σύλληψη και κράτηση των συνδικαλιστών επί πολλές ώρες στην Ασφάλεια Πειραιά!

Να υπενθυμιστεί ότι προχτές το πρωί αντιπροσωπεία μελών της διοίκησης, αποτελούμενη από τον γενικό γραμματέα Μιχάλη Νουφαρίτση, τον αναπληρωτή γραμματέα Τ. Ιατρόπουλο, τον Γ. Μανουσογιαννάκη, μέλος της διοίκησης και πρόεδρο του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» κ.ά., επισκέφτηκε την εταιρία προκειμένου να απαιτήσουν να μην καταστρατηγούνται βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και να τηρηθεί η νομοθεσία. Αντί για συζήτηση, με εντολή του στελέχους της εταιρίας Αθ. Παπαφίλη, πρώην διοικητή της Ασφάλειας Αττικής, πληρωμένοι «μπράβοι», ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Ι. Πετρόπουλος και άλλα στελέχη χτύπησαν με πρωτοφανή βιαιότητα τους συνδικαλιστές και τους τραυμάτισαν.

Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθούν και να κρατηθούν στην Ασφάλεια μαζί με τους τραμπούκους οι: Μ. Νουφαρίτσης, Ι. Ιατρόπουλος και Γ. Μανουσογιαννάκης που δέχτηκαν τον ξυλοδαρμό! Λίγο αργότερα, την ίδια μέρα, συνελήφθη ο Β. Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ - που πήγε να συμπαρασταθεί στους κρατούμενους - μετά από υπόδειξη του Αθ. Παπαφίλη και της «παρέας» του! Να σημειωθεί ότι ο Β. Ξένος δε βρισκόταν στο χώρο όπου έγινε η επίθεση. Μόνο μετά από την πίεση των εργαζομένων του Πειραιά που πραγματοποίησαν το βράδυ συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το διάβημα του Α. Τζέκη, βουλευτή του ΚΚΕ και του Αντ. Σκυλλάκου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος, που επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό, αφέθηκαν ελεύθεροι οι συνδικαλιστές. Ελεύθεροι όμως αφέθηκαν και οι τραμπούκοι!

Χτες το πρωί δεκάδες συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια, ενώ η αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε τον εισαγγελέα κατήγγειλε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συνδικαλιστές αλλά και εργαζόμενοι δέχονται τέτοιους τραμπουκισμούς από τους εργοδότες. Απαίτησαν να παρέμβουν επιτέλους οι εισαγγελικές αρχές για να σταματήσουν να λειτουργούν ασύδοτα αυτές οι εταιρίες. Ο εισαγγελέας προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως όλα γίνονται βάσει νόμου, άλλα όταν του κατήγγειλαν ότι υπάρχει σωρεία περιστατικών με εργοδότες που παραβιάζουν τη νομοθεσία και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ο νόμος, δεν είχε τι να πει. Τόνισαν δε, ότι το εργατικό κίνημα δε θα επιτρέψει τέτοιες καταστάσεις. Να σημειωθεί ότι ο Μ. Νουφαρίτσης χτες εξετάστηκε από ιατροδικαστή, ο οποίος διαπίστωσε το σοβαρό χτύπημα στο πρόσωπό του.

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης δήλωσε στο «Ρ»: «Η χτεσινή βάρβαρη επίθεση των μπράβων της εταιρίας ενάντια στην αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΠ είναι αποτέλεσμα της πλήρους ασυδοσίας που η κυβερνητική πολιτική παρέχει στην εργοδοσία. Το γεγονός δε, ότι στη συγκεκριμένη εταιρία με διευθυντικές θέσεις μετέχουν πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως ο κ. Παπαφίλης, πρώην διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, που είχε και το πρόσταγμα γι' αυτήν την επίθεση, αλλά και οι προφανείς σχέσεις τους με την κυβέρνηση που αποδεικνύονται από το φωτογραφικό υλικό που κοσμεί τα γραφεία της εταιρίας τους, οπλίζει με περίσσιο θράσος και να λειτουργούν ως "κράτος εν κράτει".

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός όχι μόνο της επίθεσης, αλλά και η εξομοίωση από τις διωκτικές αρχές στη συνέχεια θυτών και θυμάτων. Πρόκληση επίσης αποτελεί το γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένες μηνύσεις που έχουν υποβάλλει εργαζόμενοι ενάντια στην εταιρία για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών και της παραβίαση εργατικής νομοθεσίας, κανένας από τις Αστυνομικές, Εισαγγελικές και άλλες αρχές δεν έχει κινηθεί ενάντιά τους. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι τους έκανε να πιστεύουν πως μπορούν να ξυλοφορτώνουν όποιον βρίσκεται μπροστά τους. Εμείς με τη σημερινή μας παράσταση διαμαρτυρίας στόχο είχαμε να διατρανώσουμε την απόφασή μας ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε αυτή τη δράση. Προειδοποιούμε τις εισαγγελικές αρχές για να αναλάβουν τις ευθύνες τους και το εργατικό κίνημα από την πλευρά του άμεσα και αποφασιστικά θα δώσει απάντηση σ' αυτές τις προκλήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ