Τετάρτη 11 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Συμμαχία στη βάση σχεδίων για «Νέα Μέση Ανατολή»

Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Μπαράκ

Την επιβεβαίωση και την ενίσχυση της στρατιωτικής και ευρύτερης συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, στο έδαφος που υπαγορεύει η ιμπεριαλιστική στρατηγική και οι ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή, σηματοδοτεί η επίσκεψη χτες στην Αθήνα του υπουργού Αμυνας και αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης Εχούντ Μπαράκ. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είχε διαδοχικές συναντήσεις και συνομιλίες με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλο, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.

Το χαρακτήρα αυτής της επικίνδυνης για το λαό συνεργασίας περιέγραψε με τις δηλώσεις του ο Δ. Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο για «επιλογή και δέσμευση να εμβαθύνουμε τη συμμαχία και τη συνεργασία μας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο όνομα της φιλίας, της ειρήνης, της σταθερότητας, για όλους τους λαούς της περιοχής». Η αναφορά στη «νέα πολιτική για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» παραπέμπει ευθέως στο ΝΑΤΟικό σχέδιο περί «νέας Μέσης Ανατολής», που έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγεται με τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη» στη βόρεια Αφρική και τις διαφαινόμενες εξελίξεις σε Συρία και Ιράν.

Φανερώνοντας ότι αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν και οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, ο Δ. Αβραμόπουλος έδωσε έμφαση στη συνεργασία που «μπορεί να δημιουργήσει νέες πηγές πλούτου για τους δύο λαούς μας, αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής μας». Σε μια περίοδο που στην ευρύτερη γειτονιά μας μεγαλώνει η στρατιωτική παρουσία ανταγωνιστριών δυνάμεων, που διεκδικούν μερίδιο από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει στρατηγικά τη βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στους γενικότερους ανταγωνισμούς, διεκδικώντας - όπως και στην περίπτωση της Λιβύης - αναβάθμιση του ρόλου της, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης.

Ενδεικτικό των κινδύνων που γεννούν οι ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, είναι και το γεγονός ότι η Αίγυπτος κάλεσε την Κύπρο και την Τουρκία σε διαβουλεύσεις για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ, παρακάμπτοντας επιδεικτικά την Ελλάδα και αμφισβητώντας ευθέως την υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Ο Ε. Μπαράκ από την πλευρά του, μίλησε για «σύσφιξη των σχέσεων, στο καλύτερο επίπεδο που βρέθηκαν ποτέ οι δύο λαοί» και για «ευκαιρίες, όπως προκύπτουν από την τρέχουσα συγκυρία στην περιοχή της Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή», όπου το κράτος του Ισραήλ συνεχίζει να δολοφονεί αμάχους και να πρωτοστατεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ενάντια στο Ιράν και άλλες χώρες. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, παραμένουν ανοιχτά πολλά προγράμματα οικονομικής συνεργασίας που αφορούν και την πολεμική βιομηχανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ