Τετάρτη 11 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Ανταγωνισμοί για τους όρους επιμερισμού της ζημιάς

Κοινός παρονομαστής κυβέρνησης - πιστωτών, ο «λογαριασμός» που ετοιμάζουν για το λαό με νέα μνημόνια και μέτρα

Τα μονοπώλια και οι τράπεζές τους πασχίζουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, στέλνοντας μαζί με την κυβέρνηση το «μπουγιουρντί» στο λαό

(c) Hemera Technologies

Τα μονοπώλια και οι τράπεζές τους πασχίζουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, στέλνοντας μαζί με την κυβέρνηση το «μπουγιουρντί» στο λαό
Αμεσα συνδεδεμένη με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και τη λήψη νέων επαχθών μέτρων, τα οποία θα ισχύσουν σε βάθος χρόνου, είναι η διαδικασία απομείωσης του κρατικού χρέους κατά 50% στα πλαίσια των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων τραπεζών που διακρατούν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Αυτά προκύπτουν από συνέντευξη που παραχώρησε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm» ενώ παράλληλα άφησε να εννοηθεί, ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί με τους πιστωτές του ελληνικού κράτους - όταν επιτευχθεί - θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, όπως ζητούσαν οι πιστωτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου.

Αναφερόμενος στις επαφές με τους εκπροσώπους των πιστωτών, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα (...) που θα περιλαμβάνει τους όρους που θα διέπουν τα νέα ομόλογα. Μόλις κλείσουμε αυτό το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας, να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για να υλοποιήσουμε την τεχνική συμφωνία με τους κατόχους των ομολόγων. Μόλις κλείσουμε τη δανειακή σύμβαση, θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων. Με αυτά θα καλέσουμε τους παλιούς κατόχους των ομολόγων να τους δώσουμε ένα μέρος με τη μορφή μετρητών και το υπόλοιπο με τη μορφή των νέων ομολόγων».

Αναφορικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το πρακτορείο «Reuters» σημειώνει ότι ορισμένα Hedge Funds (κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου) συνεχίζουν να αντιδρούν στη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, καθώς τους συμφέρει περισσότερο η πτώχευση της Ελλάδας, καθώς θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου που έχουν αγοράσει, ή ελπίζουν ότι θα πετύχουν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχουν, αν διασφαλιστεί η συμμετοχή άλλων ομολογιούχων στο πρόγραμμα ανταλλαγής.

Οπως ξεκαθαρίζει εκπρόσωπος της χρηματιστηριακής «Exotix», «το παιχνίδι είναι πώς "θα υποχρεωθούν να με πληρώσουν". Η Ελλάδα θα επιδιώξει να αποφύγει μια χρεοκοπία. Αν πετύχει να αναδιαρθρώσει το 80% της συμφωνίας και να πληρώσει τα υπόλοιπα αυτό θα είναι το καλύτερο». Φαίνεται ακόμα μια φορά, ότι οι διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας είναι ενωμένες σα μια γροθιά όταν πρόκειται να τσακίσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αλλά βρίσκονται σε λυσσαλέο πόλεμο κάθε φορά που το ζήτημα είναι ο επιμερισμός της ζημιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ