Τετάρτη 11 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με «κοινωνική συναίνεση» το ξεπάστρεμα των μισθών

Οχυρώνεται πίσω από το «διάλογο» εργοδοτών - εργατοπατέρων για να κρύψει τη συμφωνία της στα προαποφασισμένα μέτρα

Σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, η ΝΔ είναι συνένοχη με το ΠΑΣΟΚ στο τσάκισμα των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων. Η πολιτική της πρέπει να ηττηθεί, όπως συνολικά η στρατηγική του κεφαλαίου
Σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, η ΝΔ είναι συνένοχη με το ΠΑΣΟΚ στο τσάκισμα των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων. Η πολιτική της πρέπει να ηττηθεί, όπως συνολικά η στρατηγική του κεφαλαίου
Τα νέα μέτρα που συνθλίβουν το εισόδημα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, στηρίζει σταθερά η ηγεσία της ΝΔ. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνει τον «διάλογο» μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», προκειμένου οι νέες ανατροπές να περάσουν με το μανδύα της συναίνεσης και να μην φανεί ότι η ίδια συμμετέχει ενεργά στη νέα σφαγή των μισθών και στην επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.

Η ΝΔ αποπροσανατολιστικά διακηρύσσει ότι «το μισθολογικό κόστος δεν είναι το βασικό πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας» και την ίδια ώρα αφήνει σαφώς να διαφανεί ότι δεν έχει καμία αντίρρηση στην παραπέρα μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αρκεί αυτό να γίνει με συνεργασία των κοινωνικών εταίρων. «Είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων», επανέλαβε χθες (στον Real) ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης. Ταυτόχρονα, η ΝΔ ξιφουλκεί υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων για τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», ασκώντας μάλιστα κριτική στην κυβέρνηση που δεν τα υλοποίησε εδώ και ενάμιση χρόνο, από τότε δηλαδή που τα έχει προτείνει η ηγεσία της ΝΔ.

«Είμαστε στις τρεις πρώτες χώρες της ΕΕ» όσον αφορά το «μη μισθολογικό κόστος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Μιχελάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μειωθούν εδώ και τώρα οι εργοδοτικές εισφορές, γεγονός που θα πλήξει άμεσα τα ήδη ελλειμματικά ταμεία, αλλά και τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ κ.ά. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΝΔ «θα στηρίξει την αποστολή αυτής της κυβέρνησης», επισημαίνοντας μάλιστα ότι το κόμμα του έχει πάρει το πολιτικό κόστος και έχει συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις στην προώθηση των φιλομονοπωλιακών ανατροπών (νέο φορολογικό, απελευθέρωση «κλειστών» επαγγελμάτων), ενώ ετοιμάζεται σύντομα να καταθέσει πρόταση και για το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γραμματείας προγράμματος, Ευρ. Στυλιανίδης, εμφάνισε τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις ως «ισοδύναμο μέτρο» για την αποφυγή της μείωσης των μισθών, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι οι προχθεσινές δηλώσεις του Γερ. Γιακουμάτου για εκποίηση των πάντων στα μονοπώλια, στο όνομα της διάσωσης δήθεν των μισθών και των συντάξεων, δεν είναι «αιρετικές», αλλά κυρίαρχες στην ηγεσία της ΝΔ. Ο ίδιος αμφισβήτησε ότι τέθηκε από την τρόικα θέμα αλλαγών στο μισθολογικό καθεστώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ