Τετάρτη 11 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Ολα ανοιχτά στο τραπέζι εργοδοτών - εργατοπατέρων

Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι ο «κοινωνικός διάλογος» είναι εφ' όλης της ύλης των αντεργατικών ανατροπών

Στρατηγική επιλογή κυβέρνησης και τρόικας είναι να συμπιέσουν στα κατώτατα δυνατά όρια την τιμή της εργατικής δύναμης. Αυτό επιβεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία στελέχη της συγκυβέρνησης, προσπαθώντας ταυτόχρονα να απαλλαγούν από τις ευθύνες στο προαποφασισμένο γκρέμισμα μισθών και Συλλογικών Συμβάσεων, λέγοντας ότι «η τρόικα ζητάει συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένους τρόπους»...

Κάνοντας φύλλο και φτερό τους λεονταρισμούς των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν χτες ότι στον «κοινωνικό διάλογο» θα τεθούν όλα τα ζητήματα αναφορικά με τις αποδοχές των εργαζομένων, όπως η μείωση του ελάχιστου μισθού, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, η κατάργηση των ωριμάνσεων (τριετίες) και η μείωση της «μισθολογικής δαπάνης» στις ΔΕΚΟ, που σημαίνει νέες περικοπές. Οι ίδιες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιβάλλει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις προαποφασισμένες αντεργατικές ρυθμίσεις, αν δεν υπάρξει συμφωνία εργοδοτών και συνδικαλιστικής πλειοψηφίας.

Σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει τον κοινωνικό-εταιρισμό στις εργατικές συνειδήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε χτες ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να παρέμβει μέχρι να ολοκληρωθεί ο «κοινωνικός διάλογος», ενώ παρουσίαζε και την τρόικα να τηρεί στάση αναμονής, εξαρτώντας τη στάση της από την τελική συμφωνία των «κοινωνικών εταίρων». Επιβεβαιώνοντας ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο σε ό,τι αφορά τις αντεργατικές ανατροπές, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι «δεν λειτουργούμε σε κλειστή γυάλα, υπάρχουν χώρες σε Ανατολή και Δύση που παράγουν ποιοτικά προϊόντα με χαμηλότερα κόστη».

Η σφαγή των μισθών, η απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές και η επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, είναι ο πραγματικός στόχος του «διαλόγου» μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ομολογεί ευθέως και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης. «Πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα και νομίζω ότι πρέπει να αναληφθούν υποχρεώσεις από όλες τις πλευρές», τόνισε (στο VIMA FM), υπογραμμίζοντας ότι «βασικός στόχος είναι μέσα στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα να υπάρξει μια τριμερής συμφωνία, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να μπορέσουμε και να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας κι αν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «εμείς έχουμε ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς να διευρύνουν την ατζέντα τους, γιατί πρέπει από τη μια πλευρά να δουν το θέμα της ανταγωνιστικότητας και του κόστους εργασίας και από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορούν να μην μπουν σ' αυτή τη συζήτηση θέματα που αναφέρονται στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων». Αποκαλύπτοντας την τακτική κυβέρνησης - εργοδοτών, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει επιμονή ότι πρέπει σώνει και καλά να μειώσουμε τα κατώτερα όρια», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες αναφέρονται σε όλα σε όσα είπαμε», οι οποίες, όπως είναι ευνόητο, θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή την καταβαράθρωση των μισθών στα επίπεδα των 500 - 600 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τέλος το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χτες ότι η περικοπή τους «είναι υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο αλλά και αναγκαία μεταρρύθμιση». Προαναγγέλλοντας νέες συνολικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό, διέρρεαν ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της σχέσης εργαζομένων - συνταξιούχων και χρειάζονται οι αναγκαίες προσαρμογές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα». Σε συνέχεια των παραπάνω, το μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι «δεν θα υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων για τις επικουρικές συντάξεις, αφού οι τελικές θέσεις θα εκφράζουν όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ