Τετάρτη 11 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Σέρνουν το χορό στο τσάκισμα των εργαζομένων

Σε εύφορο έδαφος έπεσε η προχτεσινή πρόταση στη ΓΣΕΕ να προσέλθει στον «κοινωνικό διάλογο»

Σε εύφορο έδαφος έπεσε η προχτεσινή δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου προς την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να προσέλθει «στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις». Η παραπάνω δήλωση έγινε στα πλαίσια της συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενιαίας γραμμής σε ό,τι αφορά τη νέα επίθεση που εξελίσσεται για λογαριασμό τους από την τρόικα και τη συγκυβέρνηση, σε βάρος των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι μεγαλοεργοδότες ομολόγησαν ότι διαθέτουν πολλούς τρόπους, για να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης και κατά συνέπεια δε χρειάζεται στην παρούσα φάση να προχωρήσει η προαποφασισμένη κατάργηση του βασικού μισθού ή του 13ου και 14ου μισθού. Μεταξύ άλλων, οι μεγαλοεπιχειρηματίες αξιώνουν εδώ και τώρα πρώτον να μην εφαρμοστεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, από την οποία προβλέπεται ότι μέσα στο χρόνο, τον Αύγουστο, θα πρέπει να δοθούν μισθολογικές αυξήσεις 2,6%, όπως προβλέπει η τελευταία κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ. Δεύτερον, τριετές πάγωμα των μισθών και τρίτον, μείωση 10% του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους. Αν γίνουν αυτά, υποστήριξε, τότε θα επέλθει πραγματική μείωση των μισθών 3,6 - 5,1%.

Πληροφορίες θέλουν ακόμα τον ΣΕΒ να βάζει ευθέως απαίτηση για κατάργηση, ουσιαστικά, του 13ου και 14ου μισθού αξιώνοντας να είναι στη «διακριτική ευχέρεια» της εργοδοσίας η καταβολή τους κλιμακωτά, ανάλογα με το ύψος του μισθού, με την εξέλιξη της κερδοφορίας της επιχείρησης και με την «παραγωγικότητα» των εργαζομένων. Οπως άλλωστε είπε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, χτες βράδυ, και ο 13ος και ο 14ος μισθός και η ΕΓΣΣΕ είναι υπό αίρεση, στη λογική του «εξορθολογισμού» ορισμένων κλαδικών συμβάσεων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ