Τετάρτη 11 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Χρονοδιάγραμμα θέτει ο γγ του ΟΗΕ

Ζητάει διευθέτηση με πολυμερή διάσκεψη μέχρι την 1η Ιούλη 2012

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό και πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης πριν από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θέτει επί της ουσίας στην επιστολή του προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Στόχος του γγ του ΟΗΕ είναι η διαδικασία να έχει λήξει μέχρι την 1η Ιούλη 2012, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στις δυο πανομοιότυπες επιστολές του. «Ενώ κατανοώ ότι δεν επιθυμείτε χρονοδιαγράμματα, ανησυχώ ότι οι δυνατότητες για επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών θα περιοριστούν από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου 2012», σημειώνει χαρακτηριστικά ο γγ του ΟΗΕ, παραβλέποντας σκόπιμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε πρώτη θέμα χρονοδιαγραμμάτων.

Η επιστολή σημειώνει ότι η αντίληψη των ΗΕ είναι ότι «αυτή τη στιγμή εισερχόμαστε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας στο οποίο πρέπει να έχουμε την έγκαιρη υποβολή των στοιχείων για το περιουσιακό και την ιθαγένεια, τη διεξαγωγή ουσιαστικών συζητήσεων στην επερχόμενη συνάντηση στο Green Tree στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2012, την τελική συζήτηση χαρτών και αριθμών και μια πολυμερή διάσκεψη».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε αποζημιώσεις ρεκόρ για 13 Ελληνοκύπριους που στερήθηκαν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, μετά την τουρκική εισβολή το 1974, καταδικάζοντας την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή. Η απόφαση του ΕΔΑΔ καλεί την Τουρκία να καταβάλει αποζημιώσεις από 100.000 ευρώ, μέχρι και 8.000.000 ευρώ για τον καθένα, για ηθική και υλική βλάβη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ