Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η φιλολογία περί των «κλειστών επαγγελμάτων» ήταν η απαιτούμενη πρόφαση, για να τεθούν σε λειτουργία οι διαδικασίες για μια ακόμα, βίαιης μορφής, ανακατανομή εισοδημάτων. Σειρά στον προκρούστη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής παίρνουν δεκάδες επαγγέλματα και κλάδοι, όπου δραστηριοποιούνται και μεγάλες ομάδες των μεσαίων στρωμάτων της χώρας. Ο στόχος είναι δεδομένος. Να αφαιρεθούν εισοδήματα από εκατοντάδες χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες, ώστε να μοιραστούν σε λίγες - όσο το δυνατόν λιγότερες - καπιταλιστικές ενώσεις και επιχειρηματικά σχήματα.

Η επιδίωξη αυτή δεν κρύβεται ούτε από τους συντάκτες της μελέτης, οι οποίοι στέκονται «προσοχή» μπροστά στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ και μένουν έκθαμβοι από τα επιτεύγματα της αμερικανικής οικονομίας, όπου ο ελεύθερος, λέει, ανταγωνισμός έχει κάνει δυνατή τη δημιουργία τεράστιων μονάδων στον τομέα των υπηρεσιών.

Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ, την ουσία των οποίων την έχουν υιοθετήσει και οι κυβερνώντες, στηρίζονται ωστόσο στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν ν' ανοίξουν συνολικά όλα τα μέτωπα στο μέτωπο των «κλειστών επαγγελμάτων». Η «σαλαμοποίηση» λοιπόν των ρυθμίσεων, που επιβάλλεται για λόγους πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων, οδηγεί τους συντάκτες της μελέτης στο χωρισμό των 90 περίπου «κλειστών επαγγελμάτων» σε τρεις κατηγορίες.

1. Οπου οι υπάρχουσες συνθήκες «έχουν πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και όπου απασχολείται σχετικά μεγάλος αριθμός ατόμων» (μηχανικοί και άλλα τεχνικά επαγγέλματα, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, οδηγοί ταξί και οχημάτων ΔΧ, αρτοποιοί).

2. Οπου υπάρχουν συνθήκες, οι οποίες «συνιστούν παρέμβαση που μπορεί να περιορίζει ουσιωδώς τον ανταγωνισμό (...), αλλά δε βαρύνουν ουσιωδώς την οικονομία, επειδή αφορούν επαγγέλματα στα οποία απασχολείται πολύ μικρός αριθμός ατόμων» (π.χ. ορκωτοί λογιστές, πωλητές λαϊκών αγορών κλπ.).

3. Κατηγορίες επαγγελμάτων που «συνδέονται με τυπικές γραφειοκρατικές παρεμβάσεις και δε φαίνεται να περιορίζουν σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού» (π.χ. επαγγέλματα που δεν είναι επιστημονικά, αλλά απαιτούν αδειοδότηση, όπως κομμωτές, ασφαλιστικοί πράκτορες κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ