Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητάει αναβαθμισμένο ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενημέρωσε, χτες, ο Δ. Αβραμόπουλος

Με ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης, χιλιάδες Σύροι οδηγούνται στην προσφυγιά και την ίδια ώρα δυναμώνει ο ήχος από τα τύμπανα του πολέμου
Με ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης, χιλιάδες Σύροι οδηγούνται στην προσφυγιά και την ίδια ώρα δυναμώνει ο ήχος από τα τύμπανα του πολέμου
Την περαιτέρω πρόσδεση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τη βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς που εξυφαίνονται για την ευρύτερη περιοχή επιβεβαίωσε η ενημέρωση που έκανε, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για ζητήματα της αρμοδιότητάς του.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αρχίσει τις εργασίες της μια ειδική επιτροπή, με στόχο να ετοιμάσει και να καταθέσει μια πρόταση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία, όπως είπε, «μετά από τόσες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον κόσμο και την ευρύτερη περιοχή, δεν μπορεί να παραμένει η ίδια».

Προανήγγειλε δηλαδή προσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής στις σύγχρονες ανάγκες της ντόπιας πλουτοκρατίας, η οποία θα παίρνει υπόψη της τα νέα δεδομένα που δημιουργούν παγκόσμια και στη γειτονιά μας οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και συσχετισμοί. Εσπευσε, βέβαια, να διευκρινίσει ότι «ο σκληρός πυρήνας των ζωτικών συμφερόντων της χώρας στον τομέα της διπλωματίας δεν έχει θιγεί».

Για το Κυπριακό είπε ότι παραμένει για την Ελλάδα «εξαιρετική κορυφαία προτεραιότητα», ενώ για την Τουρκία ανέφερε ότι επιδιώκονται σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας. Ανακοίνωσε ακόμα ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Για την Ανατολική Μεσόγειο

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι συνεχίζονται οι διμερείς διερευνητικές επαφές με θέμα την υφαλοκρηπίδα και το ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Οπως είπε, στόχος της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλάσσιων ζωνών, με όλους τους γείτονες, καθώς «αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα το οποίο η χώρα μας είναι αποφασισμένη να ασκήσει μετά όμως από καλή προετοιμασία στο πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναπαρήγαγε στο σύνολό της την προπαγάνδα με την οποία οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να συγκαλύψουν την ωμή επέμβαση στο εσωτερικό της Συρίας, δρομολογώντας επικίνδυνες εξελίξεις για όλες τις χώρες της περιοχής.

Οπως είπε, «καταδικάζουμε την ωμή πολύνεκρη χρήση βίας του καθεστώτος κατά του συριακού λαού και ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις πληροφορίες περί μαζικής εισροής ξένων μαχητών και βαρέος οπλισμού στις τάξεις της αντιπολίτευσης. Πιστεύουμε ότι το καθεστώς έχει απολέσει πλέον την νομιμοποίησή του και πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση των δημοκρατικών προσδοκιών του συριακού λαού».

Ο Δ. Αβραμόπουλος υπερασπίστηκε επίσης την αναβαθμισμένη στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, ισχυριζόμενος ότι «τα συμφέροντα των δύο χωρών είναι συμπληρωματικά και η σχέση μας προσφέρει μεγάλες δυνατότητες αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας». Οσον αφορά στο Ιράν, δικαιολόγησε τη συμμετοχή της χώρας μας στο εμπάργκο αγοράς πετρελαίου λέγοντας ότι «εφαρμόζει όπως είναι υποχρεωμένη με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις την πολιτική της διττής προσέγγισης της ΕΕ μέσω κυρώσεων, άσκησης πίεσης».

Μπουρλότο οι ανταγωνισμοί

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπενθύμισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, με σχετική επιστολή, είχε ζητήσει να συζητηθούν στην Επιτροπή οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα δεν έδειξαν διάθεση να γίνει κάτι τέτοιο.

Εμείς, είπε, θεωρούμε ότι διαμορφώνεται μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή που δεν έχει να κάνει με το ενδιαφέρον για τη «δημοκρατία» και την «ελευθερία». «Εμείς - συνέχισε ο Θ. Παφίλης - πιστεύουμε ότι οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε μεγάλες ιμπεριαλιστικές και άλλες δυνάμεις στην περιοχή για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των δρόμων της ενέργειας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών γενικότερα της περιοχής και φυσικά των μεριδίων των αγορών.

Εκτιμούμε, επίσης, ότι επειδή η κρίση όχι μόνο δεν ξεπερνιέται αλλά βαθαίνει και αγκαλιάζει και άλλες χώρες της Ευρώπης και θα αγκαλιάσει και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο ανάλογα με το μέγεθος και το ρόλο που παίζει η καθεμία στην παγκόσμια οικονομία, αυτό το βάθεμα οξύνει περισσότερο τους ανταγωνισμούς και δημιουργείται μια κατάσταση κυριολεκτικά εκρηκτική, ένα ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί».

Ο Θ. Παφίλης υπενθύμισε ότι από το 2004 το ΝΑΤΟ έχει διαμορφώσει σχέδιο για τη Νέα Μέση Ανατολή και ότι γι' αυτή τη ΝΑΤΟική απόφαση δε μιλάει κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα. Τόνισε ακόμα ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση με ειδικές δυνάμεις σε διάφορες χώρες της περιοχής ομολογείται από τις ίδιες τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Αγγλίας και άλλων.

Απεμπλοκή της Ελλάδας τώρα!

Θέτουμε το θέμα, είπε, να δεσμευθεί η Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει είτε άμεσα είτε έμμεσα σε καμία επέμβαση στην περιοχή, είτε στόχος είναι η Συρία, είτε το Ιράν. Γνωρίζουμε, τόνισε, ότι για να διεξαχθεί πόλεμος σε αυτή την περιοχή, χρειάζεται η Ελλάδα, γιατί χωρίς αυτήν (π.χ. βάση της Σούδας) είναι πολύ δύσκολο να γίνει.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να σταματήσει οποιαδήποτε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και να παραιτηθεί από οποιαδήποτε δέσμευση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για συμμετοχή ή παροχή βοήθειας σε ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία ή το Ιράν. Στο ίδιο πλαίσιο, κατήγγειλε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο εμπάργκο αγοράς πετρελαίου κατά του Ιράν.

Μεταξύ άλλων, ο Θ. Παφίλης κατέληξε στην ομιλία του: «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, μακάρι να διαψευσθούμε. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, η χώρα μας βρίσκεται σε αυτή την περιοχή, η πολιτική που ακολουθεί με την πρόσδεση στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ την οδηγεί - και με επιλογή των κυβερνήσεων - σε συμμετοχή σε πολέμους. Αυτός που μπορεί να τη ματαιώσει είναι ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ