Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καταργείται ο «ειδικός απεσταλμένος» του Προέδρου των ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ανακοίνωσε χτες πως με απόφαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, καταργείται η θέση του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για την Κύπρο (θέση που μέχρι πρότινος κατείχε ο πρέσβης Αλ Μόουζες), όπως επίσης και άλλες 22 ανάλογες θέσεις μεσολαβητών. Ο Μπάουτσερ έκανε γνωστό πως θα διατηρηθεί η θέση του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, που την περίοδο αυτή κατέχει ο πρέσβης Τομ Γουέστον.

Η θέση του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για σειρά άλλων περιφερειακών διενέξεων, δημιουργήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, σε μία προσπάθεια να αυξηθεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, αλλά και ειδικότερα του Λευκού Οίκου, για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να περιορίσει τον αριθμό των απεσταλμένων (μεταξύ αυτών και του απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος) πριν λίγες βδομάδες, τονίζοντας την ανάγκη να χειρίζεται τα θέματα αυτά η ίδια η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Προς στιγμήν δημιουργήθηκε κάποια σύγχυση για το εάν καταργείται κι ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά με δηλώσεις της στο ΑΠΕ αξιωματούχος του υπουργείου αποσαφήνισε πως σε ό,τι αφορά στην Κύπρο καταργείται μόνο η θέση του προεδρικού απεσταλμένου (Presidential emissary), ενώ διατηρείται εν ισχύι αυτή του συντονιστή (State Department coordinator).

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης

Ο Πρόεδρος ΓλαύκοςΚληρίδης αποδέχτηκε πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα μεταξύ 2-4 Μάη.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μιχάλη Παπαπέτρου, στόχος της επίσκεψης του Προέδρου Κληρίδη στην ελληνική πρωτεύουσα είναι να ενδυναμωθούν οι άριστες σχέσεις των δυο χωρών και να καλυφθεί όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων.

Σε ερώτηση κατά πόσον η επίσκεψη συνδέεται με οποιοδήποτε τρόπο με την προεκλογική εκστρατεία, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν αναμειγνύεται στα προεκλογικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ