Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα «τέρατα»

Μέχρι προχτές είχαμε το τέρας του πληθωρισμού. Κι ενώ το τέρας αυτό αντιμετωπίζεται με δυο τρόπους, είτε με αντιμονοπωλιακά μέτρα και μια πολιτική ανάπτυξης προς όφελος του λαού, είτε με σκληρές μονόπλευρες λιτότητες σε βάρος των εργαζομένων και μέτρα προς όφελος της ολιγαρχίας, η κυβέρνηση Σημίτη έχει πολλές φορές καμαρώσει για τη μείωση του «τέρατος» και θέλει να της χρωστάμε και ευγνωμοσύνη, επειδή εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει το δεύτερο δρόμο.

Τώρα, οι πληροφορίες λένε, πως θα εμφανιστεί και το δεύτερο «τέρας», με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Το όνομα αυτού: τα μεγάλα ελλείμματα του ισοζυγίου πληρωμών και η εντεινόμενη διεύρυνσή τους. Οσο για την προτεινόμενη συνταγή, σχετικά με την αντιμετώπισή του, είναι η εξής: η συνέχιση - τουλάχιστον - της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών (βλέπε εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, διάφορες «απελευθερώσεις», κλπ.), οι ακόμη μεγαλύτερες περικοπές των κοινωνικών κρατικών δαπανών και το ξεπούλημα οτιδήποτε δημόσιου μπορεί να πωληθεί και, τέλος πάντων, η πολύμορφη και περισσότερο αποφασιστική ενίσχυση της «αγοράς», του ανταγωνισμού και των νόμων τους.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, μία και μόνη είναι η προοπτική: οι πολλοί φτωχοί να γίνουν ακόμη περισσότεροι και φτωχότεροι, ενώ οι λίγοι πλούσιοι ακόμη πλουσιότεροι. Εκτός και οι πολλοί αποφασίσουν να σηκώσουν το ανάστημά τους και διεκδικήσουν ενωμένοι τα δίκια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ