Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατάμε γερά, συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα!

Βούλιαξε από κόσμο την Κυριακή το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Αποψη του ΣΕΦ, την ώρα που στο βήμα βρισκόταν η Αλέκα Παπαρήγα
Αποψη του ΣΕΦ, την ώρα που στο βήμα βρισκόταν η Αλέκα Παπαρήγα
«

Εννιά δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία»! Τέσσερις γενιές κομμουνιστών, αγωνιστών που συμπορεύονται μαζί τους, από κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου, ένωσαν φωνές σε συνθήματα και τραγούδια, ένωσαν καρδιά και ψυχή, στη συγκλονιστική γιορτή τιμής και μνήμης του ηρωικού χτες και συνένωσής του με το σήμερα των ταξικών αγώνων, που διοργάνωσε την Κυριακή στο ΣΕΦ η Κομματική Οργάνωση Αττικής για τα 94 χρόνια απ' την ίδρυση του τιμημένου ΚΚΕ. Σ' αυτή τη γωνιά της εργατούπολης του Πειραιά, όπου πριν από 94 χρόνια σαν «ώριμο τέκνο της ανάγκης» γεννιόταν το ΚΚΕ, γεννήθηκαν το Σάββατο εικόνες ανεπανάληπτες.

Πολύ πριν τις 6 και ως τα μέσα περίπου της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, «ποτάμια» κόσμου συνέρρεαν στο στάδιο, γεμίζοντάς το ασφυκτικά και αναγκάζοντας τους διοργανωτές να αφαιρέσουν πανό από τις εξέδρες πίσω και απέναντι από τη σκηνή, για να απελευθερώσουν θέσεις για τον κόσμο που κατέφθανε με κάθε μέσο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολλή ώρα μετά τις 6 μ.μ., κάθε που άδειαζε ένας συρμός του Ηλεκτρικού στο Φάληρο, η πεζογέφυρα προς το ΣΕΦ γέμιζε με κόσμο.

Το ΣΕΦ στολισμένο έξω και μέσα, με σημαίες και πανό όπου αποτυπώνονταν συνοπτικά όσα σαλπίζει το ΚΚΕ: «94 χρόνια αγώνες και θυσίες για το σοσιαλισμό - για το ευτυχισμένο αύριο του λαού μας» - «ΚΚΕ Ισχυρό - Λαϊκή Αντεπίθεση» - «Με το ΚΚΕ ο λαός πρωταγωνιστής χωρίς τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τον πλούτο στα χέρια του» - «'Η με τα μονοπώλια ή με το λαό, δεν υπάρχει μέσος δρόμος»... Δεσπόζει στην οροφή του Σταδίου το πανό με τις μορφές των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν: «Μαρξισμός - Λενινισμός, πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση»...


Γύρω στις 6.10, η ΚΝΕ με πορεία εισέρχεται στο χώρο του σταδίου που σείεται ολάκερο από χειροκροτήματα και συνθήματα: «ΚΚΕ ισχυρό, η ελπίδα είναι εδώ»... Λίγο αργότερα η εκδήλωση αρχίζει, στο βήμα ανεβαίνει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, για ένα σύντομο χαιρετισμό. Ακολουθούν οι Χούλιο Ντίαζ απ' το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας και ο Κεμάλ Οκουγιάν απ' το ΚΚ Τουρκίας. Διαβάζεται ψήφισμα της 14ης Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που διεξήχθη στη Βηρυτό, για τα 94 χρόνια του ΚΚΕ, αλληλεγγύης προς το Κόμμα και τους ταξικούς αγώνες στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά, στο βήμα ανεβαίνει η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τους συγκεντρωμένους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και απανωτά συνθήματα. Η νεολαία της ΚΝΕ τροφοδοτεί με νεανικό «οξυγόνο» τη συγκέντρωση, ψηλά τις σημαίες, βροχή τα συνθήματα, σε όλη τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας. Την «κλείνουν» με το σύνθημα: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός»!

Πριν πάρουν το «λόγο» οι καλλιτέχνες που ταξίδεψαν τους συγκεντρωμένους με τραγούδια και ποιήματα εμπνευσμένα απ' τις πιο ένδοξες σελίδες των αγώνων του λαού, στην εμπροσθοφυλακή των οποίων ήταν πάντα το ΚΚΕ, ένα περιεκτικό βίντεο «θυμίζει» ορισμένες τέτοιες στιγμές: Ιδρυση του ΚΚΕ, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Δεκέμβρης του '44, ΔΣΕ, Πολυτεχνείο, αγώνες για κάθε δικαίωμα που απέσπασε ο εργατόκοσμος και ο λαός μας. Στο οδοιπορικό συντροφεύει η φωνή του ποιητή: «Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης, ο πλαστουργός της νιας ζωής, εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής»...

«

Παιδιά σηκωθείτε...»! Ορθιοι οι συγκεντρωμένοι τραγουδούν το τελευταίο τραγούδι της εκδήλωσης, παραμένουν όρθιοι για τη Διεθνή. Η τελευταία εικόνα με τις χιλιάδες υψωμένες γροθιές και κόκκινες σημαίες δίνει το «πρόσταγμα» για τη συνέχεια. Μεταξύ πολλών άλλων, ο διπλωματικός σύμβουλος της Παλαιστινιακής Πρεσβείας στην Αθήνα Μουσταφά Αζούζ, τιμά με την παρουσία του την εκδήλωση. Εκεί και η κόρη του Γ. Ρίτσου, Ερη Ρίτσου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2019-05-21 00:00:00.0)
Γράψαμε Ιστορία, συνεχίζουμε, θα νικήσουμε! (2018-11-27 00:00:00.0)
Την Κυριακή 25 Νοέμβρη στο ΣΕΦ κορυφώνεται ο γιορτασμός (2018-11-10 00:00:00.0)
Το αδιαχώρητο (2015-01-13 00:00:00.0)
Με μαύρες κουκούλες (2004-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ