Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΠΑΝΑΓΙΑ»
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στο κλείσιμό του

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν στις συνέπειες που έχει η σχεδιασμένη συρρίκνωσή του

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων

MotionTeam

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου τους με τη συγχώνευση και την κατάργηση κλινικών, με την αναστολή λειτουργίας τμημάτων λόγω έλλειψης υλικών, δηλώνουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παναγία» της Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι συνεχίζεται η προσπάθεια συρρίκνωσης και κλεισίματος του νοσοκομείου, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, για συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου στο κτίριο που σήμερα στεγάζεται, μέχρι την ανέγερση νέας πτέρυγας για τη στέγασή του στο χώρο του υπό ενιαία διοίκηση Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος».

Οπως ανέφεραν, μεθοδεύεται η αναθεώρηση του οργανισμού που εγκρίθηκε το Δεκέμβρη του 2012, όπου προβλέπεται ρητά ότι το Νοσοκομείο «Παναγία» είναι παράρτημα του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» και λειτουργεί με συγκεκριμένες κλινικές και προσωπικό. Στόχος της αλλαγής του οργανισμού που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι να πάψει το «Παναγία» να λειτουργεί ως παράρτημα προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσει να προχωρήσει σταδιακά στο κλείσιμό του και να απαλλαγεί από το προσωπικό που σήμερα απασχολεί.

Κατήγγειλαν ότι εξαιτίας έλλειψης ηλεκτροδίων σταμάτησε να λειτουργεί ο μοναδικός Λιθοτρίφτης που υπάρχει και εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν ακριβά επιβαρύνοντας όχι μόνο τα Ταμεία αλλά και την τσέπη τους. Οπως αναφέρθηκε, το τμήμα λιθοτριψίας έχει λειτουργικά έξοδα 740 ευρώ τη βδομάδα για την εξυπηρέτηση 35 - 40 ασθενών. Για τη λιθοτριψία τα Ταμεία πληρώνουν 480 ευρώ στο νοσοκομείο ενώ τώρα οι ασθενείς που οδηγούνται στους ιδιώτες επιβαρύνονται με τα 480 ευρώ που χρεώνονται στο Ταμείο τους συν επιπλέον 200 - 250 ευρώ από την τσέπη τους.

Αναφέρθηκαν επίσης στις τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, που έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους (γιατρούς, νοσηλευτές) να δουλεύουν ασταμάτητα χωρίς άδειες και ρεπό, διαρκώς στα όρια των ανθρώπινων αντοχών. Επιπλέον, ενώ το νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί 4 αίθουσες χειρουργείων λειτουργεί μόνο 3, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Απαίτησαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση της νέας πτέρυγας που θα στεγάσει το «Παναγία» και άμεση διαπραγμάτευση για την ανανέωση της σύμβασης μίσθωσης του κτιρίου που στεγάζεται σήμερα το νοσοκομείο και περιήλθε στην ιδιοκτησία του ομίλου EUROMEDICA.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παναγία», Ε. Μπακιρλή, ξεκαθάρισε ότι το σωματείο θα συνεχίσει να παλεύει, μαζί με όλους τους εργαζόμενους (γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό), για τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των εργαζομένων και για το δικαίωμα των ασθενών στη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Και απαίτησε για άλλη μια φορά να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα που οφείλει ο όμιλος EUROMEDICA στους 65 εργαζόμενους που απασχολεί στο νοσοκομείο στο πλαίσιο της σύμβασης μίσθωσης του κτιρίου και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους.

Επίσης, καταγγέλθηκε ότι το Σωματείο του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος», που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην προώθηση των σχεδίων του υπουργείου. Προσπαθεί να εκφοβίσει τους εργαζόμενους του «Παναγία» και να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν το σωματείο τους και να εγγραφούν στο σωματείο του «Αγίου Παύλου», προβάλλοντας τον εκβιασμό πως αν δεν το πράξουν, θα έχουν επιπτώσεις στην παραπέρα εργασιακή τους πορεία.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χ. Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, μέσα στο 2013, λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης. Ενδεικτικά ανέφερε πως το 2012 η χρηματοδότηση ανά μέρα και ανά κλίνη, στο ΑΧΕΠΑ ήταν 100 ευρώ, στο «Γ. Παπανικολάου» 106 ευρώ και στο «Ιπποκράτειο» 82 ευρώ, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ