Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ - 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΑΧΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για βελτίωση της δουλειάς

Phasma

Τα σημαντικά βήματα που έγιναν στη δράση της Οργάνωσης και οι αδυναμίες στη δουλειά της που πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα, ώστε η παρέμβαση στο χώρο ευθύνης της να αντιστοιχηθεί με τις σύγχρονες ανάγκες, εξετάστηκαν στη Συνδιάσκεψη της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στη διάρκεια των εργασιών εκφράστηκε η συμφωνία με τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο και εκλέχθηκε νέα Αχτιδική Επιτροπή.

Η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας, έχει στην ευθύνη της 8 νοσοκομεία και 4 ειδικών παθήσεων, 17 ιδιωτικές κλινικές, δεκάδες ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και 8 προνοιακά ιδρύματα. Οπως επισημάνθηκε, ο χώρος της Υγείας βρίσκεται ψηλά στο στόχαστρο για σημαντικές επενδύσεις από τη μεριά του κεφαλαίου, αποφέροντας ακόμη και την περίοδο της κρίσης σημαντικά κέρδη. Στη Θεσσαλονίκη έγιναν σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια με πολυκλινικές που δημιουργήθηκαν ή επεκτάθηκαν κλπ. Σ' αυτούς τους χώρους, συγκεντρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι, μόνιμοι, συμβασιούχοι, εργολαβικοί.

Παράλληλα, επιταχύνονται οι ανατροπές που έχουν αποφασιστεί στην Υγεία εδώ και χρόνια, με στόχο να μειωθούν δραστικά οι κρατικές δαπάνες και οι εργοδοτικές εισφορές, να λειτουργούν τα νοσοκομεία ως αυτοτελείς αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, να μετακυλήσουν ακόμα περισσότερο τις δαπάνες της Υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ασφαλισμένους. Το «πάγωμα» των προσλήψεων σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης, έφερε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς λόγω των τεράστιων ελλείψεων που έχουν δημιουργηθεί.

Μέσα από την εισήγηση και τις τοποθετήσεις, αναδείχθηκε η πλούσια πείρα που προέκυψε από την προσπάθεια οργάνωσης των αγώνων όλο το προηγούμενο διάστημα. Παρεμβαίνοντας στο μαζικό κίνημα, η ΚΟ βοήθησε να αναπτυχθούν δράσεις στα νοσοκομεία, για την κατάργηση του 5ευρου. Η σταθερή παρέμβαση σε μια σειρά χώρους έδειξε ότι η ταξική συνέπεια και δράση αναγνωρίζονται από τους εργαζόμενους. Στοιχείο που εκφράστηκε με την ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε μια σειρά σωματεία, αλλά και με την αύξηση του κύρους του Κόμματος.

Εκτιμήθηκε ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για την πολιτικοποίηση της συνδικαλιστικής πάλης με στόχο την εργατική - λαϊκή εξουσία. Να αξιοποιούνται στην ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, ειδικά στην Υγεία, αλλά και να αποδεικνύεται με ζωντανά παραδείγματα η αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης, και για το χώρο της Υγείας - Πρόνοιας.

Σημειώθηκε ακόμα ότι πρέπει να ενισχυθεί η παρέμβαση στα συνδικάτα ώστε να ανέβει η πολιτική και ταξική συνείδηση της εργατικής τάξης. Μόνο έτσι το συνδικάτο θα μπορέσει να εκπληρώσει το ρόλο του σαν σχολείο ταξικής διαπαιδαγώγησης, σαν φορέας ενότητας της τάξης ενάντια στο κεφάλαιο και τη στρατηγική του, σαν χώρος συγκέντρωσης δυνάμεων και προετοιμασίας της πάλης με προοπτική τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, όχι αποσπασμένη από την καθημερινή πάλη.

Τέλος, σημειώθηκε ότι πρέπει να κατακτηθεί συστηματική λειτουργία των Κομματικών Ομάδων, με σχέδιο στους χώρους δουλειάς. Οι ΚΟ να προσανατολίσουν καλύτερα τη δράση, το περιεχόμενο των διεκδικήσεων με τους σχεδιασμούς του ταξικού πόλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ