Τρίτη 5 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Οι απολύσεις στην ατζέντα των συζητήσεων

Να παραπλανήσει το λαό με την «επαναδιαπραγμάτευση» επιδιώκει η κυβέρνηση, ενώ προωθεί ακλόνητη τα αντιλαϊκά σχέδια

Το θέμα των χιλιάδων απολύσεων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα βρέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της τρόικας με τη συγκυβέρνηση, στις επαφές που έγιναν μεταξύ τους την προηγούμενη Κυριακή και χτες Δευτέρα.

Και ενώ συγκυβέρνηση και τρόικα ακονίζουν τα μαχαίρια και τη νέα σφαγή εργασιακών δικαιωμάτων (απολύσεις, μείωση κατώτατου μισθού κ.λπ.), το υπουργείο Οικονομικών... «διαδίδει» ότι στη συνάντηση της προηγούμενης Κυριακής έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων του μνημονίου τα οποία αποδείχθηκαν ως οικονομικά αναποτελεσματικά...

Ως τέτοια θεωρούν τον ΦΠΑ 23% στην εστίαση και την εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Φυσικά, πρόκειται για λεονταρισμούς χωρίς περιεχόμενο, από τη στιγμή που ξέρουν, ότι ακόμα και στην περίπτωση που η τρόικα συναινέσει στην επανεξέταση αυτών των μέτρων, θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα, για να καλύψουν τις δημοσιονομικές απώλειες που θα υπάρξουν από τη διαδικασία αυτή.

Ετοιμοι για τις χιλιάδες απολύσεις

Χτες, η αντιπροσωπεία της τρόικας συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, όπου και συζητήθηκε η μεταρρύθμιση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, ο Α. Μανιτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνήλθε την προηγούμενη βδομάδα, για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων. Με βάση τα οργανογράμματα αυτά, 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούνται περιττοί...

Ενημέρωσε, επίσης, για τις μειώσεις στις δομές του δημόσιου τομέα (καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων) που έχει ήδη προωθήσει η συγκυβέρνηση, αλλά και για αυτές που σχεδιάζουν να κάνουν στο μέλλον, ενώ τους παρουσίασε το «σχέδιο κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο προβλέπει μέτρα όπως η διαθεσιμότητα, η χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών κ.λπ. Πάντα σύμφωνα με το συγκεκριμένο υπουργείο, η τρόικα δεν έθεσε θέμα απολύσεων στο Δημόσιο.

Ωστόσο, στην άτυπη ενημέρωση που έκανε πολιτικός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών προς τους εκπροσώπους του Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την τρόικα την προηγούμενη Κυριακή, υποστήριξε ότι «το βασικό ορόσημο - για την εκχώρηση της δόσης του Μάρτη - είναι στο κομμάτι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έχει τρία σκέλη... Το πρώτο είναι τα οργανογράμματα, το δεύτερο επί αυτών των οργανογραμμάτων στους 60.000 - οι οποίοι κρίνονται περιττοί - τι προτιθέμεθα να κάνουμε και το τρίτο ο προγραμματισμός μέχρι το τέλος του 2014 κινητικότητας, διαθεσιμότητας, απολύσεων». Για να καταλήξει ότι «άρα αυτά τα τρία σκέλη είναι ανοικτά για συζήτηση με τον κ. Μανιτάκη».

Σύμφωνα πάντα με την άτυπη ενημέρωση, η συνάντηση ήταν εφ' όλης της ύλης, ενώ θα πραγματοποιηθεί νέα πιθανότατα αύριο Τετάρτη και προς το τέλος της βδομάδας πρόκειται να γίνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ