Τρίτη 5 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ανανέωσε τις δεσμεύσεις του στην αστική τάξη

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 9ου συντακτικού συνεδρίου

Τη στρατηγική των φιλομονοπωλιακών - αντιλαϊκών ανατροπών για να σωθεί και να ανακάμψει το κεφάλαιο και την ενεργότερη στήριξη στην τρικομματική κυβέρνηση, με διακριτό στόχο την κοινή εκλογική κάθοδο με τη ΔΗΜΑΡ, επικύρωσαν οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ. Οι εργασίες του 9ου συντακτικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ, με την εκλογή των 130 νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Πίσω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «ανανέωσης», που πρόβαλε στις ομιλίες του ο Ε. Βενιζέλος, κρύβεται η ισχυρή δέσμευση προς την άρχουσα τάξη ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει εκ των βασικών εγγυητών των συμφερόντων της. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «μονόδρομο» το κυρίαρχο μείγμα διαχείρισης και παρουσίασε τη συνεργασία των τριών εταίρων της συγκυβέρνησης σαν «μοναδική λύση».

Με δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών, έκανε λόγο για «ομόφωνη ουσιαστικά έγκριση από το συνέδριό μας της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ που συνιστά ολοκληρωμένη, προοδευτική και υπεύθυνη πρόταση για την εθνική στρατηγική ανάκαμψης και οριστικής εξόδου από την κρίση», ενώ παράλληλα τόνισε: «Μετά το συντακτικό του συνέδριο, με αυτοσυνειδησία και αυτοπεποίθηση, το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργήσει ως πυλώνας της πολιτικής σταθερότητας (...) αλλά και της αποτελεσματικότητας στην κυβερνητική πολιτική».

Από το βήμα του συνεδρίου, ο Ε. Βενιζέλος, τα στελέχη και οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα, μοιράζοντας υποσχέσεις περί «επαναδιαπραγμάτευσης» της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου με την τρόικα. Σε μια προσπάθεια να σπείρουν αυταπάτες στο λαό, οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ τάχτηκαν δήθεν κατά της «λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων», αλλά υπερψήφισαν τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί για την επιβολή νέων μέτρων στην περίπτωση απόκλισης των δημοσιονομικών στόχων.

Οσο για τα στελέχη του (Ρέππας, Σκανδαλίδης, Παπουτσής κ.ά.) που στη διάρκεια των ομιλιών τους διατύπωσαν «επιφυλάξεις» για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι στηρίζουν τις πολιτικές της συγκυβέρνησης που ισοπεδώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Κατά το αναμενόμενο, θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση δεν έθεσε κανέναν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και όπως τόνισε ο Ε. Βενιζέλος «τα στελέχη μας πήραν μέρος στη λήψη καθοριστικών αποφάσεων και έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυβέρνηση».

Οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ ενέκριναν επίσης το ανοιχτό κάλεσμα προς τη ΔΗΜΑΡ και άλλες πολιτικές κινήσεις της σοσιαλδημοκρατίας για το σχηματισμό μιας «παράταξης της κεντροαριστεράς», προκειμένου να επιτευχθεί κοινή κάθοδος στις επόμενες εκλογές, με στόχο την αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας.

Εντονο ήταν το παρασκήνιο και στις διαδικασίες για την ανάδειξη της 180μελούς Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ (130 εκλεγμένοι και 50 «αριστίνδην») την Κυριακή το βράδυ. Στελέχη που πρόσκεινται στον Ε. Βενιζέλο συμμετείχαν στις εκλογές με δυο λίστες, ενώ υπήρξε λίστα τον λεγόμενων «παπανδρεϊκών» και της «αριστερής πρωτοβουλίας». Η νέα ΚΕ θα εκλέξει τις επόμενες ημέρες - πιθανά το Σαββατοκύριακο - το 17μελές Πολιτικό Συμβούλιο, και το νέο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, με πιθανότερους να εκλεγούν τους Ν. Ανδρουλάκη, Π. Κουκουλόπουλο και Θ. Μωραΐτη, χωρίς να αποκλείονται και άλλες υποψηφιότητες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρες για την αναμόρφωση με ευρύτερες διαστάσεις(2014-11-30 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη διεργασίες εκτός και εντός Ελλάδας(2014-02-28 00:00:00.0)
Διεκδικεί ρόλο στη σοσιαλδημοκρατία και στη διαχείριση(2012-07-01 00:00:00.0)
Επιμένει σε συγκυβέρνηση των ευρωενωσιακών κομμάτων(2012-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ